NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De Revelion câțiva copii din Bălți au ajuns la spital în comă alcoolică

Unii locuitori din nordul Republcii Moldova au sărbătorit Anul Nou la spital, cu intoxicații alcoolice sau alimentare ori cu traumatisme. Cel mai grav este că s-au înregistrat cazuri de comă alcoolică printre copii. Tot potrivit medicilor, numărul intoxicațiilor provocate de băutură printre adulți a scăzut, față de anul trecut.


„Comparativ statistic cu anii trecuți, a fost un număr mai mic de cazuri de ebrietate alcoolică. Total pe UPU (Unitate Primiri Urgente) adulți au fost patru cazuri, dintre care doi boschetari. Au fost două cazuri de bătăi”, spune Ala Condrea, vicedirectoarea Spitalului Clinic Municipal Bălți.

De Revelion la Spitalul Clinic din Bălți au fost internați patru copii cu intoxicații alcoolice grave.

„O creștere a numărului de adresări în UP (Unitate Primiri Urgente) copii. Cel mai mic pacient a fost de 10 ani. Cei mici au fost chiar spitalizați. Minorii mai mari au fost externați la domiciliu sub supravegherea părinților”, povestește Ala Condrea.

Medicii îndeamnă părinții să fie vigilenți la maxim cu odraslele lor de sărbători. Aceștia pot fi supuși riscurilor sporite de intoxicații alcoolice, de otrăviri accidentale și de arsuri, provocate de focurile de artificii.

„În toate cazurile de intoxicație alcoolică la copii au fost prezenți și părinții la mesele de sărbătoare. În goana meselor de sărbătoare, a oaspeților, undeva supravegherea copiilor rămâne pe planul doi și anume în acele situații se întâmplă foarte multe lucruri imprevizibile”, susține vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți.

Cazurile de neglijență a celor mici sunt luate la evidență de polițiști și nu doar. Se iau măsuri ca acestea să nu se mai repete.

„Ajung aici și în stări grave, în coma alcoolică, ceea ce necesită internare în terapie intensivă și tratament destul de serios. Orice caz de intoxicație, de neglijență în familie, este anunțat la poliție, deci este luat la evidență copilul, familia”, spune Sergiu Voitic, medic urgentist pediatru la Secția UP (Unitate Primiri Urgente),  Spitalul Clinic Municipal Bălți.

Majoritatea bălțenilor spun că nu s-au simțit rău de Revelion și după, chiar dacă unii au mâncat prea mult.

„Desigur, am mâncat puțin cam prea mult, dar nu am băut exagerat.”

„Șampanie nu a fost peste măsură și, mai ales, mâncare, de asemenea. Noi cinăm, ca de obicei, la șapte seara. Iar înainte de mesajul președintei am servit doar desertul și o cupă de șampanie.”

„Eu bine, pentru că nu consum alcool.”

„Probabil, am mâncat puțin mai mult, dar de băut, nu am exagerat.”

„Noi nu consumăm alcool, așadar cu asta nu au fost probleme”, spun oamenii.

Sunt însă și din cei care recunosc că i-a cam durut capul.

Bărbat: „A durut puțin capul. Stomacul n-a durut, totul bine. Am mâncat normal, câte puțin. Am băut mai mult.”

Reporteră:„Iar capul de ce a durut?”

Bărbat: „A, am amestecat șampania cu ceva.”

„M-am simțit bine, dar nu prea”, spune o tânără.

Bărbat: „Minunat, minunat, chiar foarte.”

Reporteră: „Nu v-a fost rău?”

Bărbat: „Încă mai e.”

În cazul unor accidente casnice, doctorii recomandă să apelați numărul de urgență 112 sau medicul de familie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"