NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De unde au pornit și ce-au făcut Renato Usatîi, Violeta Ivanov și Maia Sandu pentru localitățile de baștină

Au rămas zile numărate până când Republica Moldova își va alege următorul președinte. În cursă s-au înscris opt candidați, trei dintre ei sunt din nordul țării. Aceștia promit o Moldovă fără sărăcie, fără hoți și politiceni corupți. Am mers să vedem ce-au făcut Renato Usatîi, Violeta Ivanov și Maia Sandu pentru localitățile lor de baștină și ce spun localnicii despre ei.

Candidatul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi s-a născut pe 4 noiembrie 1978, în orașul Fălești, în regiunea Fabrica de Zahăr.

Renato Usatîi a demonstrat în repetate rânduri că este om cu dare de mână. N-a uitat nici de locuitorii din orășelul lui de baștină, totuși, oamenii spun că Usatîi nu și-a îndeplinit toate promisiunile.

A instalat iluminatul stradal în sat.  A mai remontat drumurile ici-colo.

N-a făcut nimic. Am cerut să ne facă drumul, dar așa și nu a fost reparat. 

A dat ajutor la biserică, a făcut drumul și mai vrea să-l repare.

– Ce-a făcut Renato Usatîi pentru voi, locuitorii satului… – Nimic, nimic, nimic! Uitați-vă ce este aici. Nimic. A spus că o să facă drumurile, trotuarele aici la noi, și nimic ( nu s-a făcut – notă red.), iar degrabă sunt alegerile. Am auzit că la Bălți a stricat totul, ca și cum într-un fel face drumurile. Eu n-am speranță în el. Este cam “грубиян” (grosolan – din rusă), nu-i bun de treabă.

 A făcut terenuri de joacă pentru copii, a mai ajutat biserica. A făcut din resurse proprii, nu din banii furați de majoritatea celor care stau astăzi în Parlament. 

N-am încredere în nimeni. Nici în el ( Renato Usatîi – notă red.), nici în ceilalți concurenți. Nici nu știu dacă voi merge la vot pentru că nu am pentru cine să votez. Nimeni nu face nimic pentru noi.

Violeta Ivanov, candidata Partidului Politic „ȘOR” s-a născut pe 15 octombrie 1967, în satul Grinăuți-Moldova, raionul Ocnița.

Și oamenii din Grinăuți-Moldova, satul de baștină al Violetei Ivanov, spun că politiciana ar fi putut să facă mult mai multe pentru bine localității. Din spusele consătenilor, Ivanov s-ar fi limitat la construcția a doar fântâni.

O femeie foarte bună. A făcut aici o fântână, la școală. – La școală ce-a făcut? – Tot fântână, ca aici, la primărie.

– Ce-a făcut Violeta Ivanov pentru locuitorii acestui sat? – Iată. A făcut această fântănă. A mai făcut fix așa ( fântână – notă red.) în fața liceului din sat.  Ce altceva a făcut Ivanov pentru săteni, ea fiind de aici? – A făcut. Are fete, le-a cumpărat apartamente, dar pentru noi…Ne-am săturat de toți. Nu sunt pentru popor, se gândesc doar la sine.

A făcut acolo o fântână și nimic mai mult.

Ne-a dat de sărbători, de Paște am primit pască, în alte zile festive – șampanie. Iată cum. Primeau oamenii care erau înscriși la el (Partidul „ȘOR”– notă red.), care aveau… – Carnet de partid? – Da, da.  – În sat sunt magazine sociale „ȘOR” ? – Este. Vine mașina aici în sat. În toată sâmbăta, venea și joi, dar acum doar sâmbăta. Este mai ieftin la ei decât la magazinele din sat. 

Dorea să facă un parc, acolo mai la vale, lângă librărie, dar nu a făcut nimic.

Într-adevăr e satul natal și putea să contribuie, să ajute (la dezvoltarea – notă red.) satul natal.

Iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu s-a născut pe 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești.

Spre deosebire de alții, Maia Sandu nu are afaceri și nu a profitat de funcții pentru a-și face imagine aici, în satul de baștină. Însă, oamenii o susțin, pentru că e deșteaptă, onestă și inspiră încredere.

Maia Sandu a făcut multe lucruri pentru țară. Când a fost Ministrul Educației a făcut schimbări radicale la nivel de țară, și respectiv aceste schimbări s-au resfrâns asupra comunității în care trăim, comunitate de unde vine și ea. La nivel de comunitate, Maia Sandu a susținut mereu procesul educațional din instituții.

A fost prim-ministru și nu a făcut nimic. Spun deschis. O critică toți.

Vrea să facă dreptate, nu numai pentru locuitorii din sat, ci pentru toată lumea din Moldova. Să triumfe dreptatea. Ea nu are cu ce să facă, pentru că nu a furat țara și nu are bani cu ce să ne facă.  Noi nu vrem schimbări la nivel de sat, ci la nivel de țară. Fiecare deputat care vine la conducere își face pentru raionul lui, pentru satul lui. Asta cum se primește, trebuie să alegem în fiecare an din diferite raioane ca Moldova să se ridice? 

Nu a făcut nimic până acum pentru locuitorii din Risipeni. 

Foarte buni gospodari. Tatăl Maiei Sandu a fost director la ferma de porcine, iar mama este profesoară de specialitate. Nici nu era vorba de corupție pe când tatăl ei se lupta deja cu acest fenomen. Ea îi seamană tatălui său. Noi, familia noastră, tot neamul nostru are încredere deplină în Maia Sandu.

Pe 1 noiembrie, la urnele de vot pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova sunt aşteptaţi 3 milioane 287 de mii de moldoveni, din țară și din afara ei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata