NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De Ziua Armatei Române, la Fălești și Soroca au fost organizate slujbe de pomenire

Ziua Armatei Române este marcată astăzi pe ambele maluri ale Prutului. Cu această ocazie, la Fălești și Soroca, au fost organizate liturghii de pomenire a celor care și-au dat viața pentru apărarea Țării și eliberarea Basarabiei în cel de-al Doilea Război Mondial. Liturghia a fost oficiată de PS Antonie, episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei, la inițiativa Consulului General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.  

La Fălești, evenimentul a fost desfășurat pe teritoriul Cimitirului eroilor dezrobitori, inaugurat recent cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de către armata română.

 „Am organizat astăzi mai multe activități pentru a ne exprima gloria către ostașii români, către armata română și pentru a cinsti faptele de vitejie ale armatei române, care dintotdeauna au fost în concordanță cu aspirațiile poporului nostru, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

Era de datoria noastră să venim aici, la Fălești, unde este această parcelă, unde dorm 299 de eroi români. Noi avem datoria să nu uităm jertfa lor, pentru că datorită jertfei lor, noi, astăzi, trăim în libertate și vorbim limba română, a menționat episcopul de Bălți PS Antonie.

Locuitorii din Fălești spun că au asistat la un eveniment important, care ne reamintește despre istoria neamului românesc.

 „Acest eveniment este foarte important pentru istoria Republicii Moldova și al României, însă regret faptul că nu prea sunt tineri, chiar dacă este vacanță și tinerii au liber, nu sunt prezenți și nici profesori de istorie nu sunt prezenți și un pic este regretabil

 „Miza principală este să se trezească conștiința națională românească pe acest pământ ocupat și până în ziua de astăzi.

 „Am sentimente de bucurie că s-a deschis, pentru că sunt dați uitării, dar acum mă bucur că au avut grijă.

O liturghie similară a fost săvârșită și în satul Stoicani din raionul Soroca, la Cimitirul Eroilor, unde sunt înmormântați 78 de ostași români.

 „Este binevenit să cinstim eroii în așa fel, încât și copii și nepoții noștri să știe cine suntem și care este menirea noastră pe acest pământ, a spus Iurie Tănase,

vicepreședintele raionului Soroca.

 „Când vorbim de armata română, vorbim despre istoria neamului nostru, a neamului românesc și vă dați seama că, atunci când a fost dată comanda să treacă Prutul soldații, au lăsat casa, masa, familia și au venit și s-au sacruficat pentru a ne elibera de sub jugul sovietic, declară Ana Bejan.

 „Armata română este baza unui stat și în mulți ani de când există România, armata română a fost o piatră de temelie, a fost liantul care a închegat multe teritorii, care a închegat până la urmă și România Mare spre cea care tindem noi acum

Ziua Armatei Române este sărbătorită anual pe data de 25 octombrie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata