NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De Ziua Europei, bălțenii pledează pentru pace: Moldova este centrul Europei

În fiecare an, la data de 9 mai este marcată Ziua Europei. Oamenii sărbătoresc pacea și unitatea în Europa. Data marchează momentul istoric reprezentat de „Declarația Schuman”, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa și care ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Și bălțenii pledează pentru pace, chiar dacă nu toți recunosc această sărbătoare, care coincide cu o altă zi însemnată în calendar – Ziua Victoriei.


„Da, știm.”

„Ziua Păcii. Ziua Europei”, spun oamenii.

„Este o zi când se marchează că popoarele trebuie să trăiască întotdeauna în prietenie, să fie o relație bună între toți, indiferent de ce naționalitate suntem. S-a luat decizia să fie marcată de 9 mai, care coincide cu Ziua Păcii și cred că e un eveniment foarte frumos”, susține Ina Nacladă, profesoară.

„Sigur, cunosc. În data de 9 mai, nu țin minte în ce an, a fost adoptată rezoluția, conform căreia mai multe state au format o comunitate și scopul acestei comunități era să se ajute reciproc țările. O idee foarte bună pentru țara noastră. Sperăm să fim acceptați de Consiliul Europei, să facem și noi parte din această familie mare și frumoasă.”

„Și acolo sărbătoresc, și aici sărbătorim. Noi tot ne alipim la Europa, că dă. Țările sunt bogate, dezvoltate și vrem și noi ca Moldova să fie dezvoltată și să trăim încă mai bine, decât trăim acum.”

„Ziua Europei este atunci când toate țările se unesc, devin mai bucuroase, se ajută una pe alta și le respectă cultura.”

„Se poate sărbători simultan ambele. Noi suntem pentru pace, pentru dragoste și pentru unitate. Noi vrem ca acest război să se oprească în Ucraina, să nu meargă mai departe. Suntem dispuși să ajutăm, să sprijinim Ucraina. Pentru că dacă va intra Moldova, va intra România, Doamne Ferește, războiul poate să absoarbă nu doar aceste țări, dar și toată Europa, din nefericire. Suntem responsabili pentru generația viitoare.”

„Știm, desigur. Însă noi nu suntem în Europa, noi suntem în Moldova.”

„E foarte bine. Orice sărbătoare care este binevenită, e pașnică, este plăcută.”

„Ar trebui să sărbătorească, cred, dacă este la noi în Moldova sărbătoarea asta, dar văd că lume sărbătorește și 9 mai – Ziua Victoriei.”

„Sărbătoarea asta au suprapus-o cu o altă sărbătoare și ea este eclipsată.”

„Moldova este centrul Europei, dacă e să ne luăm după geografie.”

„Sărbătorim și una, și alta.”

„Dacă sărbătoresc, noi nu suntem împotriva. Să sărbătorească și ceilalți. Important e să fie pace”, spun bălțenii.

În același timp, unii oameni nu știu aproape nimic despre Ziua Europei și nici nu vor să o marcheze.

REPORTERĂ: „Știți că astăzi se sărbătorește și Ziua Europei?”

BĂRBAT: „Nu. N-am știut.”

„Ziua Europei? Nu, nu sunt la curent.”

„Fiecare este liber să sărbătorească ceea ce vrea și asta e bine și minunat”, spun oamenii.

BĂRBAT: „Știu că se sărbătorește Ziua Europei, dar n-am nicio plăcere să sărbătoresc.”

REPORTERĂ: „De ce?”

BĂRBAT: „De aceea că nu a adus țara la nimic.”

„Ziua Europei nu sărbătorim.”

„Păi, vezi, ce, nu știi ce sărbători pot inventa în Occident? Doar ca să spele creierele oamenilor”

„De ce să proslăvim Europa, s-o ia dracu, dacă nu suntem europeni? De ce steagul roșu au interzis, lenta Sf. Gheorghe, iar steagul Uniunii Europene, iată, atârnă”, spun unii.

BĂRBAT: „De Europa n-am nevoie. Eu știu ce e asta Europa.”

REPORTERĂ: „Ce este Europa?”

BĂRBAT: „Cum să vă zic? Amăgitor de lume.”

„Știm că este și Ziua Europei. Sunt de acord, pentru că dacă nu ar fi fost cel de-al doilea război mondial, posibil nu era nici Europa.”

„Ziua Europei a fost ieri. Și asta să sărbătorească în Europa.”

„Pentru noi e mai apoape Ziua Victoriei.”

„Pentru noi asta nu e sărbătoare. Pentru noi sărbătoarea e Ziua Victoriei.”

„Noi suntem născuți în URSS. Așa că noi suntem pe tradițiile vechi.”

„Două sărbători e prea mult. Pot să nu coincidă interesele, să zic așa. Ca să nu fie probleme, e mai bine să le separe în două sărbători, e cel mai simplu. Se poate în data de opt, de ce nu?”, spun unii bălțeni.

Sub genericul „Solidaritate Pentru Pace”, în Republica Moldova sunt planificate mai multe activități pe parcursul lunii mai, care vor evidenția cultura și valorile Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre în beneficiul cetățenilor noștri. Evenimentele dedicate Zilei Europei se vor desfășura în perioada 9 – 31 mai, la Chișinău, Bălți, Edineț, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni, în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, autoritățile locale și rețeaua de Eurocluburi și Centre de Informare Europeană din întreaga țară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"