NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De ziua Maiei Sandu: „A avut curajul să lupte cu rechinii”. Locuitorii din Risipeni și-au felicitat consăteanca

Astăzi, prima femeie președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește jubileul de 50 de ani. Este o zi importantă nu doar pentru familia Sandu, dar și pentru locuitorii din Risipeni, satul în care s-a născut și a copilărit șefa statului.

Maia Sandu s-a născut în familia lui Grigore și a Emiliei Sandu. De la părinți și rude a învățat ce înseamnă vocație, dăruire și sacrificiu în numele adevărului. Maria Sandu, mătușa președintei, spune că această zi este importantă pentru toată familia, așa că și-a felicitat nepoata dis-de-dimineață.

,,A apărut pe lume fetița asta, care peste 50 de ani a ajuns ea ca să fie președinta noastră”, a spus Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

Era mică, dar voinică, povestește mătușa președintei, care are doar cuvinte de laudă pentru nepoata sa.

,,Era cuminte, asculta, memoriza foarte repede. Era o fetiță deșteaptă. Avea niște calități de mică, se vedea că va fi un om cumsecade.  A vrut să știe mai multe, să capete mai multe cunoștințe, să reușească peste tot”, a mai adăugat Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

Maria Sandu a răsfoit împreună cu noi albumul de fotografii în care se regăsește și șefa statului. În uniformă școlară, cu cosițe și fundițe… Așa am recunoscut-o pe Maia Sandu în pozele din copilărie.

,,Cu acuratețe se purta și față de jucăriile ei. Tot timpul jucăriile ei erau îngrijite. Și iată aici e cu păpușica.  Aici e și sora ei, verișoara ei mai mare și fiica mea. Iată Maia și sora ei, și steluța mireasă, toate verișoarele sunt pe aici”.

Caracterul de fier al doamnei Sandu, modestia și abilitățile de comunicare au fost moștenite de la tatăl său, Grigore Sandu.

,,Ar fi fost bine să fie și tatăl tău acum, că s-ar bucura”, a spus Maria Sandu, mătușa Maiei Sandu.

A fost una dintre cele mai bune eleve la școala din sat. Profesorii ne-au povestit că școlărița însușea temele cu ușurință și avea multă inițiativă.

,,La o oră de informatică am depistat că doamna Maia se instruia cu avans, adică studia temele care vor urma”, a spus Gheorghe Lupușor, director la gimnaziul ,,Diomid Gherman” din Risipeni.

Pentru că era mică de statură, eleva Maia Sandu se așeza mai aproape de tablă.

,,Doamna președintă este absolventa instituției noastre. Aici făcea orele de dirigenție și pentru că era micuță se așeza în prima bancă”, a mai spus Gheorghe Lupușor, director la gimnaziul ,,Diomid Gherman” din Risipeni.

,,Numai pe 5, atunci cea mai mare notă era 5 și la obiectul meu niciodată nu a avut nota 4. Le recita atât de emoțional și atât de frumos, încât niciodată nu puteai să îi scazi nota sau să îi pui o notă mai mică decât cea mai mare”, a spus Valentina Blîndescu, profesoara Maiei Sandu.

Valentina Blîndescu își amintește că nu o dată a primit flori de la eleva sa. Acum a venit rândul ei să-și felicite fosta discipolă care nu a dezamăgit-o și luptă acum pentru un viitor mai bun pentru cetățenii Republicii Moldova.

,,Am luat acești bujori în mână, pentru că și acum și înainte, la ultimul sunet, pe 25 mai, toți învățătorii și profesorii primeau de la elevi flori.  Astăzi vreau să aduc acești bujori pentru Maia Sandu, fosta mea elevă, care îmi aducea ea mie flori, iar astăzi, de ziua ei, când împlinește așa vârstă frumoasă, vreau eu să îi dau aceste flori simple”, a mai adăugat Valentina Blîndescu, profesoara Maiei Sandu.

Oamenii din Risipeni o cunosc pe șefa statului pe când era doar un copil. Unii își amintesc chiar ziua în care a venit pe lume prima președintă a Republicii Moldova.

,,Îmi amintesc chiar de ziua ei de naștere. Când s-a născut, soțul meu lucra la fermă și era Grigorii Mihailovici, tatăl doamnei Maia, era șef la fermă. Nu îmi amintesc totul, dar țin minte foarte bine că era o bucurie foarte mare că s-a născut Maia Sandu, și anume Maia i-a pus numele, fiindcă s-a născut în luna mai.

Deși o văd rar, oamenii de aici spun că își susțin președinta și sunt mândri pentru consăteanca lor.

,,Pentru doamna noastră, doamna președintă este o zi specială, nu doar pentru rude, dar și pentru toată Moldova. E unica persoană care merită cele mai frumoase cuvinte. Ne mândrim cu faptul că facem parte din satul ei natal.

,,Desigur că am cunoscut-o, dacă a crescut în satul nostru natal, a învățat la școala medie de aici. O fată foarte deșteaptă, elevă sârguincioasă, cu exemple foarte bune. Îi doresc sănătate multă, putere, voință, să lupte cu corupția, jos mafia!.

,,Îi doresc un ocean de putere, altceva nici nu știu ce să îi mai doresc. Sunt bucuroasă că atât de mult luptă pentru lumea noastră, doar că lumea noastră nu înțelege lucrul acesta. Mă doare cum alții vorbesc că se duce și se tot duce, oare lumea nu înțelege pentru ce se duce încolo?.

,,În primul rând a avut îndrăzneală să poată lupta cu așa rechini mari, nu vreau să dau nume, dar ne dăm seama. Ne mândrim că ea reprezintă R. Moldova peste hotare și ea e primită în țările europene peste tot, și e primită cu bine.

,,Bravo ei! Bravo! Am felicitat-o prin intermediul mamei sale multă sănătate și puteri pentru a merge înainte, să o păzească Dumnezeu de cei răi.

Maia Sandu a studiat la Școala Kennedy din cadrul Universității Harvard, a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale, după care a revenit în Republica Moldova. În perioada 2012-2015 a fost ministra Educației, din iunie până în noiembrie 2019 a fost prim-ministra țării, iar din decembrie 2020 este prima femeie președintă din istoria Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"