NordNews
Avem ce spune

VIDEO | De ziua mărțișorului, mai toți au uitat de Ion Creangă. Locuitor din Bălți: „Volontir știu că s-a născut în martie”

Locuitorii din Bălți au sărbătorit astăzi prima zi de primăvară și au făcut schimb de tradiționalul mărțișor. Puțini însă știu că 1 martie are o dublă importanță. Astăzi se împlinesc 184 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, considerat unul dintre clasicii literaturii române datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”.

Din păcate, mulți nu și-au amintit astăzi de „Sfatosul Bunic” din Humulești.

„Unu martie, prima zi de primăvară.”

„Unu martie, sărbătoarea primăverii.”

„Volontir știu că s-a născut în martie, dar nu știu sigur”, au spus oamenii.

Doar câteva zeci de persoane s-au adunat pentru a depune flori la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din centrul orașului.

„Astăzi este unu martie, ziua când vine primăvara, ziua care simbolizează renașterea, reîmprospătarea și schimbarea. Nu în ultimul rând, o zi importantă pentru moldovenii-români, astăzi se împlinesc 184 de ani de la nașterea lui Ion Creangă”, a declarat consilierul municipal, Sergiu Burlacu, 

„Ziua de naștere a unui mare scriitor al neamului – Ion Creangă. În fiecare din noi trăiesc acele frumoase povești, care ne-au educat încă de la o vârstă inocentă. În fiecare din noi, la ce vârstă nu ne-am afla, trăiește acel copil, năzdrăvan, descris foarte frumos și incontestabil de Ion Creangă în amintirile sale din copilărie”, a declarat Cristina Craevscaia-Derenova, consilier municipal.

Scriitorul și profesorul universitar Anatol Moraru susține că moștenirea culturală a lui Ion Creangă este de o valoare incontestabilă, însă, cu regret, unii oameni cunosc prea puțin despre peisajul literar.

„Așa numita estimare, mai puțina estimare a gloriei sau a contribuției unui autor vine de la necunoașterea dimensiunii valorice a unui autor. Dar, în ceea ce se numește mentalo-colectiv genetica noastră culturală, în ceea ce se numește peisajul literar, Creangă este o figură foarte importantă în acest sens”, a declarat Anatol Moraru, scriitor, profesor univesitar.

Ion Creangă s-a născut la Humuleşti, judeţul Neamţ, astăzi România. Povestitor înnăscut, a fost îndrumat de Eminescu să-şi publice basmele în revista „Convorbiri literare”. Este autorul a numeroase povești, printre care: „Soacra cu trei nurori”, „Capra cu trei iezi” (1875), „Dănilă Prepeleac” (1876), „Fata babei și fata moșneagului” (1877), „Făt-Frumos, fiul iepei” (1877), „Povestea lui Harap-Alb” (1877), „Ivan Turbincă” (1877), „Povestea porcului” (1876) și multe altele.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata