NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Decizie istorică! R. Moldova a obținut statutul de țară candidat la UE

 

Decizie istorică pentru R. Moldova! Consiliul European a votat, joi, în unanimitate acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova și Ucraina. Astfel, statele urmează să își implementeze reformele necesare și să-și adapteze legislațiile la cele europene.Ucraina și Republica Moldova urmează să beneficieze de acorduri referitoare la aderare, cu anumite condiționalități. Această decizie va impune măsuri pe care trebuie să le implementeze guvernările de la Chișinău și Kiev pentru a putea începe negocierile privind aderarea.

Imediat după aceasă decizie, oficialii moldoveni au venit cu primele declarații pe rețelele de socializare.

Maia Sandu a scris că drumul spre UE este unul lung, însă autoritățile țării sunt pregătite să coopereze în comun cu cetățenii pentru viitorul european al R. Moldova : ,,Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a declarat Maia Sandu.

La fel și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, consideră că susținerea celor 27 de țări membre UE, reprezintă realizarea mai multor oportunități legate de economia și dezvoltarea societății noastre. Șefa Executivului de la Chișinău a mai declarat că evenimentul istoric, care s-a întâmplat în această seară în cadrul Consiliului European reprezintă un motiv de bucurie pentru cetățenii R. Moldova, chiar dacă în ultima perioadă, țara noastră se confrună cu un șir de crize complicate.

,,Eu știu că perioada prin care trecem, cu război în regiune, cu incertitudine și condiții economice dificile oferă foarte rar motive pentru celebrare. Știu că azi multor familii din Moldova le este greu și că grijile cotidiene umbresc orice planuri de lungă durată. Dar vreau să vă asigur că susținerea pe care am primit-o azi de la 27 de țări membre ale Uniunii Europene e un motiv uriaș de bucurie pentru toți. Și nu e vorba doar în noi fonduri și noi proiecte care urmează să vină să ne facă viața mai bună, ci de oportunitățile care se deschid în fața societății, economiei și cetățenilor noștri. E vorba de un drum nou pe care pășim, un drum al transformărilor durabile, un drum pe care au mers multe țări înaintea noastră, țări pe care azi le vizităm și le admirăm”, a declarat Natalia Gavrilița, pe rețelele de socializare.

Vicepremierul Nicu Popescu, responsabil pe integrare europeană, afirmă că este onorat ,,să marcăm această zi după 17 ani de când Ministerul Afacerilor Externe a fost redenumit în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene”. Această schimbare a denumirii a reflectat dorința cetățenilor noștri de a duce țara noastră în Uniunea Europeană. O dorință care reconfirmă astăzi caracterul ireversibil al parcursului nostru european. În aceste luni care au precedat evenimentul de astăzi echipa noastră de la Președinție, Parlament și Guvern a muncit neobosit pentru a demonstra că viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană”, a declarat Nicu Popescu.

Klaus Iohannis consideră că această decizie se datorează și  suportului puternic din partea României.

O realizare istorică astăzi, când Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Am acordat, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte”, a scris pe Twitter președintele Klaus Iohannis.

Cu un mesaj de felicitare pentru Republica Moldova a venit  și președintele Consiliului European, Charles Michel.

,,Decizia de astăzi ne întărește pe toți. Întărește Ucraina, Moldova și Georgia, în fața imperialismului Rusesc. Și întărește Uniunea Europeană, pentru că arată din nou lumii că suntem uniți și puternici în fața amenințărilor externe”, a precizat Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene pe Twitter.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a menționat că, în această seara, UE deschide „o nouă etapă” pentru Ucraina, pentru Moldova și pentru Europa.

Săptămâna trecută, la Kiev, ne-am luat un angajament: să lucrăm pentru a oferi Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Iată-ne. În seara asta deschidem o nouă etapă pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru Europa. Este istoric”, a declarat liderul de la Palatul Élysée.

Iar europarlamentarul Siegfried Mureșan consideră că decizia luată de oficialii europeni se datorează, în mare parte, Maiei Sandu: ,,Ea a eliberat Republica #Moldova de oligarhi și politicieni pro ruși și a făcut-o stat candidat la UE”, a scris oficialul pe social media.

Și Ucraina se bucură de decizia Consiliului European. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că este „un moment unic şi istoric”, după ce Ucrainei i-a fost atribuit statutul oficial de candidat la Uniunea Europeană.

Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”, a salutat Zelenski într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, „viitorul Ucrainei se află în UE”, a declarat Președintele Ucrainei.

Dacă e să vorbim despre Georgia, oficialii europeni nu au ajuns la numitor comun în privința acestei țări. Guvernarea de la Tbilisi urmează să întreprindă acțiunile recomandate de Comisia Europeană, iar apoi să le raporteze, astfel încât ca țara să poată primi ulterior statutul.

Este de menționat că, Comisia Europeană a recomandat pe 17 iunie acordarea statutului de țară candidată Moldovei și Ucrainei. Atunci s-a sugerat că Georgia nu ar trebui să primească deocamdată statutul, iar guvernarea de la Tbilisi – să își consolideze reformele.

Ucraina împreună cu Georgia și Republica Moldova au depus oficial cererile de aderarea la UE după ce Putin a inițiat invazia rusă cu denumirea ,,operațiunii speciale” în țara vecină. Astfel, Franța a propus crearea Comunității Politice Europene, care să aibă proceduri simplificate de integrare, iar Marea Britanie a propus o inițiativă similară, dorind să fie în fruntea eventualei organizații internaționale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"