NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Declarații exclusive! A rămas în viață după patru focuri de armă. Eduard cere dreptate

Mărturii cutremurătoare în cazul atacului armat din orașul Cupcini, raionul Edineț, unde Eduard Cocoș în vârstă de 27 de ani a fost împușcat de trei ori de către Iurie Strîmbanu. Incidentul a avut loc la începutul acestei luni din cauza unui client datornic. Victima a supraviețuit și vrea să-și caute dreptate după ce a aflat că atacatorul său ar putea fi eliberat în arest la domiciliu.

Totul s-a întâmplat la un centru de deservire auto care aparține lui Eduar Cocoș. Tânărul a fost sunat de angajații săi care l-au anunțat despre o bătaie la locul de muncă.

Erau două mașini care nu aveau ce căuta aici, dar s-au parcat. Am văzut un lucrător care sare gardul, unul bătut, altul sângerează și trei persoane din urma lor care fugeau. Eu am întrebat ce se întâmplă, cine sunt, pentru că nu îi cunoșteam. Unul m-a luat la bătaie, a spus Eduard Cocoș.

Tânărul spune că a încercat să opună rezistență atacatorilor. Din nefericire, unul dintre ei a scos o armă de foc.

Am auzit o împușcătură și am simțit o durere în spate, în regiunea coastei, aici. M-am întors să văd, eram în stare de șoc, am văzut că el îndreaptă pistolul spre mine. Pentru că nu aveam altă soluție, am alergat spre el cu gândul să-i iau arma. El fugea înapoi, dar totodată, trăgea. În timp ce el fugea și eu l-am ajuns, am mai primit trei împușcături în abdomen, după care am reușit să-l dobor la pământ, a adăugat bărbatul.

Conflictul s-a iscat de la bani, povestește Eduard. Fratele celui care a tras i-ar fi fost dator cu patru mii de lei pentru reparația unui automobil, dar nu vroia să plătească. Astfel, atacatorii au venit să-i dea de înțeles să nu ceară datoria.

A început să mă sperie cu fratele lui. Cum că fratele lui, în anii 90 era un om cu autoritate și că, de fapt, eu i-aș fi dator cu bani, a mai spus victima.

Eduard a stat în spital timp de trei săptămâni, iar tratamentul încă va dura. Chiar și așa, medicii spun că nu se va mai simți ca înainte.

Un glonte s-a oprit în a patra vertebră și nu poate fi scos nici chirurgical, pentru că există riscul de a atinge nervul și să rămân invalid. Restul gloanțelor sunt fragmentare. Au rămas 14 fragmente în osul șoldului, care a fost rupt de gloanțe.  Am o cicatrice după operație de 40 de centimetri. Nu pot adormi fără somnifere, a povestit bărbatul.

Eduard a mai povestit că cel care a tras în el, Iurie Strîmbanu, are un trecut dubios.

Potrivit unor locuitori din oraș și din raionul Edineț, fratele celui care a tras în mine, anterior a fost judecat și se vehiculează că în anii 90 se ocupa de estorcarea banilor și bătea oameni

Tânărul a rămas șocat când a aflat că cel care mai nu l-a băgat în mormânt, poate să iasă la libertate.

La momentul de față, din câte eu cunosc, acum câteva zile a avut loc o ședință de judecată pentru prelungirea măsurii preventive și el a fost eliberat în arest la domiciliu, a spus Eduard.

Mama lui Eduard spune că nu își poate găsi liniștea. Vestea că cel care a încercat să-i omoare fiul va scăpa de închisoare, o face să nu mai creadă în justiția din Republica Moldova. Ea se teme că imediat ce va ieși din închisoare, făptașul va fugi din țară.

Noi nu vom putea să stăm liniștiți, nici ziua, nu tocmai noaptea. Cu așa justiție noi nu suntem apărați deloc.   Nu știu, au bani, influență sau pe cineva în funcții de vârf. Să scapi așa ușor de crimă și să stai acasă, spune mama lui Eduard.

Angajații spun că au fost atacați fără nicio explicație. Au fost loviți cu pumnii, picioarele și obiecte grele.

Eu, în acel moment lucram la o mașină. M-au scos din mașină, prima lovituă a fost în regiunea feței. Erau trei. O lovituă a venit din spate.  Au început să mă îmbrâncească din toate părțile. M-au lovit din spate din nou. Mi-am acoperit fața, a spus Alexandr Bejenari, angajat.

Vitalii Grădinari angajatul, care a reușit să fugă, spune că atacatorii erau în stare de ebrietate și extrem de agresivi.

Eu eram în boxa de alături. Am auzit cum strigau că au adus datoria, eu nu am înțeles despre ce vorbesc. Am dat să ies, m-am uitat în spate și am văzut cum îl îmbrânceau pe Sașa, colegul de lucru.  Unul dintre ei s-a întors după mine, a luat o cheie de pe masă, ceva mare și a vrut să mă lovească. Am vrut să fug, de frică am sărit gardul, a povestit Vitalii Grădinari.

L-am auzit pe Sașa, am văzut că îl îmbrânceau și m-am speriat. Stau și mă uit, nu știu ce se întâmplă. M-am speriat, am trei copii. M-am gândit că trebuie să fug, a spus Iurii Stasiuc, angajat.

Cel care a venit în ajutorul lui Eduard a fost prietenul său Daniel Grișaniuc, care a reușit să smulgă arma din mâna făptașului.

În momentul în care unul încearcă să mă lovească cu o țiglă metalică, eu încerc să-l imobilizez. În acel moment am auzit împușcături. Am auzit patru împușcături.  Am văzut că Ădic este jos, împreună cu individul care a tras. Am alergat spre ei, i-am luat pistolul din mână și l-am aruncat cât mai departe, declară Daniel Grișaniuc, prietenul victimei.

Nici Daniel nu-și poate explica decizia magistraților.

Omul a fost la un pas de moarte, cu patru împușcături, doar el știe prin ce a trecut. Dar el va sta acasă la călduț, va privi televizorul, lucru de zi cu zi.  M-a uimit acest lucru, dar, de fapt, aceasta este justiția în RM, spune bărbatul.

Am încercat să obținem un comentariu de la procurorul de caz, Vitalie Lungu. Acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Amintim că incidentul s-a produs la data de 2 octombrie. Poliția declara atunci că bătaia a izbucnit după ce agresorul de 53 de ani a venit la centru de deservire auto împreună cu alti doi complici pentru a-şi apăra fratele, care ar fi avut o datorie mai veche faţă de proprietar. A urmat o încăierare cu angajaţii service-ului auto, iar la un moment dat, individul a tras patru focuri de armă în direcția proprietarului, care a venit să aplaneze conflictul. La scurt timp, agresorii au fost identificați. Atacatorul deținea arma legal.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"