
Deși sunt departe de casă, vor să simtă căldura sărbătorilor și să-i facă fericiți pe cei din jur. Mai mulți refugiați din Ucraina au organizat un concert de iarnă pe scena Palatului Municipal de Cultură Bălți. Copiii, dar și părinții lor au reușit să creeze o atmosferă de vis după luni de repetiții.
Activitățile artistice pe care le organizează îi fac să se simtă mai bine, spun copiii din Ucraina care au ajuns la Bălți.
„Îmi place aici, am prieteni fantastici. Am făcut repetiții aproape două săptămâni pentru a demonstra ce pot și cât de bine poate fi”, a povestit Sofia Chilina, copil refugiat din Ucraina.
„La început nu eram în apele mele, plângeam mereu, se întâmpla ceva cu mine, apoi mi-am revenit”, a adăugat Anastasia Antonov.
Părinții micilor artiști cred că astfel de evenimente unesc și vindecă, iar copiii trebuie să simtă magia sărbătorilor de iarnă oriunde nu s-ar afla.
„Sunt foarte recunoscătoare acestui centru pentru evenimentele organizate. Ne putem detașa de cele întâmplate. Este bine, învățăm poezii, organizăm concerte, avem măcar o fericire”, a spus Olga Gurkinova, refugiată din Ucraina.
„Mulțumesc acestui centru, mulțumesc donatorilor, doamnei Grosu, centrului KEDS, care oferă ajutor moral și material copiilor. Copiii au uitat aici de rele, primesc plăcere, locuiesc într-o țară pașnică, unde ne-au întâlnit foarte bine”, a menționat Taisia Ridico, refugiată din Ucraina.
Pentru că au muncit mult și l-au așteptat pe Moș Crăciun, toți cei aproape 60 de participanți au primit cadouri.
„O facem pentru ca micuții să nu se simtă izolați în Moldova. O facem pentru ca ei să se simtă comod și confortabil. Donatorii au cumpărat cadouri, aproximativ 300-400 de lei pentru copil”, a spus Sergiu Ceaplin, refugiat din Ucraina.
Evenimentul a fost organizat grație Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI, cu suportul financiar al Danish Refugee Council.
„Scopul evenimentului este de a prezenta activități de coeziune socială a refugiaților cu cetățenii R. Moldova. Evenimentul este deschis pentru toți. Au venit mămicile refugiaților și familiile gazdă pentru a vedea prestația copiilor”, a declarat Diana Grosu, președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI.
Tot grație Danish Refugee Council, ucrainenii care s-au refugiat în Bălți pot învăța gratuit limba română și engleză, iar copiii au parte de jocuri interactive și mese calde în cadrul a două centre deschise în municipiu.