NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Deputata Ina Coșeru, de vorbă cu primarii din raionul Fălești. Ce probleme au abordat autoritățile

Primarii din raionul Fălești își doresc să scape de birocrație și mai multă susținere din partea statului. Astăzi, aceștia și-au spus păsul deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Ina Coșeru, aflată într-o vizită de lucru în nordul țării. Parlamentara a venit să dicute despre legile recent aprobate de legislativ, în special cele cu privire la mediu. Apartenența iazurilor, tăierea copacilor și împădurirea au fost printre principalele subiecte abordate.

,,Acum trebuie să strâng un teanc de hârtie ca să obțin autorizație pentru a tăia 10 copaci. Nu este posibil de făcut ca zona de nord, centru, sud să fie responsabile pentru acest lucru?”, a întrebat Alexandru Boiciuc, primarul comunei Ișcălău, r. Fălești.

,,Dacă copacii sunt uscați, asta se face doar prin notificare. Dumneavoastră ați întrebat de alte tipuri de tăieri, dacă copacii sunt sănătoși. Noi acum lucrăm la simplificarea procedurilor. Pe uscați, doar notificați. Astăzi ați transmis emailul, mâine puteți să îl tăiați. Nu poate să pună amendă pentru că așa este scris în lege. –În baza unei notificări pe e-mail noi putem să tăiem copacul? –Exact, copac uscat”, a răspuns Ina Coșeru, deputat în Parlamentul R. Moldova.

Unii primari știu deja cum să rezolve problema copacilor uscați de la distanță.

,,Pomii care sunt pe teritoriul administrației publice locale pot fi mai ușor defrișați, tăiați ca să nu umblăm să facem toate aceste documente, să le trimitem la Chișinău, ca să facem autorizație de tăiere”, a menționat Tudor Istrati, primarul s. Răuțel, r. Fălești.

Iar grație  legii privind fondul piscicol, pescuitului și  pisciculturii se va stabili un  regim juridic al obiectelor acvatice, precum și evitarea litigiilor privind utilizarea ilegală a bazinelor de apă. Totuși, și aici primarii au avut întrebări.

,,Avem careva întrebări la elaborarea regulamentului bazinelor acvatice. Cea mai mare întrebare este cine achită costurile acestui regulament. Agentul economic care ia în chirie sau proprietarul. Noi avem careva îndoieli cu privire la coordonarea acestui regulament, la punctele forte ale acestui regulament, pentru ca ele să funcționeze doar în folosul administrației publice locale și a cetățenilor”, a spus Alexandru Severin, primarul orașului Fălești.

,,Lucrul acesta îl vom vedea, pentru că legea a intrat deja în vigoare, rămâne doar statul doar să se aprecieze cu cele 40 de bazine acvatice de nivel național. În rest, peste 4 mii de bazine acvatice le revin APL-urilor, ele încheie contracte conform legii 1308, de la 2% la 10%.  Pe curățirea copacilor, la fel. Există procedură, va fi regulamentul aprobat prin hotărârea guvernului și primarii vor vedea cât de simplă este această procedură”, a mai adăugat  Ina Coșeru, deputat în Parlamentul R. Moldova.

Deputata a menționat despre importanța împăduririlor care trebuie să crească considerabil în următorii ani.

,,Fără această colaborare foarte strânsă cu APL-urile, noi nu vom putea să împădurim R. Moldova și să schimbăm acel raport rușinos de 11% de acoperire cu păduri, dispariția permanentă a apei, lucru ce ni-l semnalează toți primarii. Lumea are nevoie de apă la nivel local pentru tot felul de scopuri. Cum să ne dezvoltăm ca localități fără apă? Este imposibil!”, a conchis Ina Coșeru, deputat în Parlamentul R. Moldova.

Ultima vizită a deputaților PAS în Fălești a avut loc la începutul lunii noiembrie. Atunci, Vasile Grădinaru și Maria Gonța au discutat despre măsurile pe care le întreprinde Guvernul pentru susținerea populației în perioada rece a anului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"