NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Deputații PAS promit alocații mai mari pentru veterani. Care vor fi majorările

Alocații mai mari pentru  participanții celui de-al doilea Război Mondial, veteranii războiului din Afganistan, participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl și pentru cei care au luptat pentru integritate Republicii Moldova în 1992. De la 1 octombrie curent, alocațiile lunare vor fi majorate cu 250 și 550 de lei. Despre acest proiect de lege au anunțat deputații PAS, Dan Perciun, Lilian Carp și Boris Marcoci, în cadrul unui briefing de presă.

De la 1 octombrie 2021, un șir de alocații sociale destinate veteranilor, participanților evenimentelor de la Cernobîl și represanților politici, să fie majorate. Respectiv, de la 1 octombrie pentru persoanele cu dizabilități, de pe urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, și a persoanelor care a fost încadrate în cadrul de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, cât și a celor care au dizabilități de pe urma celor de-al doilea Război Mondial, vor fi majorate cu 550 lei per lună, față de cuantumul care există la moment„, a declarat Dan Perciun.

„Pentru veteranii care au luptat pentru integritatea Republicii Moldova, care au luptat în Afganistan, pentru soții supraviețuitori, alocațiile urmează a fi majorate cu 250 lei. Pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990, la fel, alocațiile vor fi majorate cu 250 lei”, a adăugat deputatul.

Beneficiari sunt peste 30 de mii de oameni. Costul total al proiectului este de 36 de milioane de lei pentru acest an.

Deputatul PAS Boris Marcoci, unul dintre participanții la războiul pentru integritatea națională, a îndemnat veteranii să meargă la casele teritoriale din raione și să depună actele pentru a primi un bilet de tratament.

„Fiecare dintre voi are voie, odată la 3 ani, să plece la o stațiune de tratament”, a menționat deputatul.

Anul trecut, proiectul pentru majorarea alocației participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, precum și persoanelor participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state, a fost apreciat cu sume de la 200, până la 500 de lei.

Respectiv, alocația pentru persoanele cu  dizabilități severe va crește până la 1050 de lei, cu dizabilităţi accentuate – până la 900 de lei, cu dizabilități medii – până la 775 de lei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"