NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Discriminare la MAI: „Ei caută motive în culoarea ochilor, în lungimea fustei, în vârstă, în caracter”

Discriminare în interiorul Ministerului Afacerilor de Interne al Republicii Moldova. Șefa Serviciului de Presă, Alina Zbancă, a povestit jurnaliștilor Nordnews.md despre cum sunt persecutați și intimidați oamenii din sistem. În cadrul unui interviu, Alina Zbancă a declarat că superiorii săi fabrică anchete de serviciu pentru a scăpa de angajații profesioniști, onești și cu coloană vertebrală. Este chiar exemplul ei. Pentru că și-a exprimat opiniile deschis, ea a fost retogradată din funcție de către actualul Ministru de Interne, Pavel Voicu.

 —Am avut informații că am fost filată, am avut informații că mi-a fost verificat calculatorul de serviciu și mi-a fost instalată o programă spion. Au fost situații în care angajații SPIA îndemnau colegii mei, oameni apropiați de mine, cu care am muncit cot la cot șapte ani de zile, să găsească vreun motiv clar ca să plec din sistem. 

—Cum se începe această persecutare?

—Din păcate, în loc să caute motive în capacitățile profesionale, le caută în culoarea ochilor, în lungimea fustei, în vârstă, în caracter și poate în disciplină, în cazul meu. Mi-au făcut anchete pe pretinse întârzieri, intrări și ieșiri din curtea ministerului cu mașina personală. Am fost retogradată pentru asta, chira dacă le-am adus niște explicații. La final, m-au acuzat de mărturii false. Au găsit totuși un motiv să mă retrogradeze, nu să mă concedieze, pentru că era și mai grav. Sunt asemenea situații, oamenii pleacă din aceste motive. Noi vom contesta aceste decizii, aceste ordine semnate de domnul ministru. Există instanțe de judecată, există instituții în acest stat care trebuie să facă dreptate. Eu am toată încrederea că vom avea o finalitatea și vom vedea cine a încălcat legea.

Am colegi care au muncit 10-15 ani în sistem, inclusiv în subdiviziuni operative și care au fost alungați pentru că erau asociați cu foști conducători. Eu am o întrebare, noi am avut un an, 2019, în care am avut trei miniștri de interne. Ce să facem noi, să plecăm odată cu ei? Plecăm pentru că am lucrat cu ei și vin alții care ne vor alunga din cauza asta? 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"