NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Deținuții pe viață de la penitenciarul din Rezina au donat sânge

Mai mulți deținuți pe viață, dar și angajați de la penitenciarul Nr. 17 din Rezina au donat sânge și plasmă pentru a ajuta persoanele bolnave de Coronavirus. Acțiunea a avut loc în cadrul campaniei naționale „Când inima cere, donăm o tonă de putere”.

Sergiu Movilean se află în penitenciar deja de 16 ani și își va petrece după gratii tot restul vieții. După ce s-a infectat cu COVID  și a fost tratat cu succes, tânărul a decis să doneze plasmă cu anticorpi.

Cred că ar fi minunat dacă aș putea salva viața cuiva. Știu că sunt foarte mulți oameni care nu pot lupta pur și simplu cu medicamente și știu că plasma mea ar putea salva cu adevărat o viață. Să dai posibilitatea cuiva să trăiască este minunat, a spus Sergiu Movilean, deținut.

Alți zeci de deținuți au făcut coadă pentru a dona sânge și plasmă, în speranța că gestul lor va salva mai multe vieți.

Eu am venit să donez plasmă pentru că m-am tratat de COVID-19 și anticorpii mei pot să ajute pe cineva. Vreau să fac o faptă bună, mulțumim Domnului că avem așa ocazii să ajutăm măcar cumva oamenii,  a spus Nicolai Iacovlev, deținut.

Am fost testat pozitiv cu COVID-19 în luna august și am urmat un tratament. Când am revenit în peniteniar mi s-a propus să donez sânge pentru persoanele care sunt în stare mai gravă. M-au motivat vizionările la televizor a programelor naționale, am văzut că oamenii stau sub aparate de respirație artificială și se simt foarte rău, a adăugat Maxim Tcaci, deținut.

Și angajații penitenciarului nu au rămas indiferenți de situația persoanelor infectate cu virusul ucigător.

Am văzut mai multe materiale difuzate pe posturile de televiziune, in cadrul cărora se solicita cât mai mulți donatori și se comunica despre lipsa de plasmă tot mai strigentă în Republica Moldov, din acest motiv am hotărât să mă activez ca cetățean, a povestit Vitalie Ceban, angajat.

Eu pentru prima dată donez astăzi, pentru a  ajuta persoanele care au nevoie, pentru a oferi o șansă la viață pentru cei care au nevoie, zice Alexandru Guțu, angajat.

Reprezentanții Centrului de Transfuzie a Sângelui susţin că rezervele de sânge și plasmă sunt mici, mai ales în condițiile pandemiei de Coronavirus.

În primul rând, am venit mai aproape de ei, fiindcă avem o mare nevoie de componente de sânge și plasmă, pentru a ne suplini stocurile care sunt foarte necesare, mai ales acum, Viorica Candu,  medic transfuziolog.

Donatorii de sânge și plasmă au primit câte un pachet cu produse alimentare, dar și o zi de odihnă.

Sângele este donat pentru persoanele care au nevoie, iar plasma este destinată pentru persoanele care suferă de COVID-19 această infecție care nu alege persoanele.

VO În Penitenciarul de la Rezina își ispășesc pedeapsa 350 de deținuți, printre care 115 sunt în detenție pe viață.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"