NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Dezastru ecologic la Telenești. Peste o tonă de pește din râul Răut a pierit. Primul deputat care s-a autosesizat

Peste o tonă de pește din râul Răut a pierit în doar trei zile din cauza unei hidrocentrale care ar fi fost construită ilegal în satul Pistruieni, raionul Telenești. Hidrocentrala a fost ridicată în anul 2017, deși experții de mediu au avertizat că aceasta ar putea distruge flora și fauna râului Răut. Locuitorii din satele Negureni, Căzănești, Țînțăreni, Codrul Nou și Brînzeni se plâng că rămân fără apă.

Primarul comunei Negureni, Ion Popa, a fost primul care s-a autosesizat în privința acestei probleme. Potrivit lui, construcția hidrocentralei poate fi catalogată drept o infracțiune cu premeditare asupra mediului.

,,După cum vedeți, în spatele meu, barajul este amplasat pe toată lățimea râului Răut, ceea ce împiedică circuitul apei și fluviul apei pe cursul ei natural în jos”, a spus primarul.

Alesul local susține că hidrocentrala i-a lăsat pe unii oameni fără apă.

,,Cursul râului Răut a fost deviat, și în momentul în care s-a început construcția, și fluviul a fost deviat, lipsa apei a fost constatată tocmai la Țînțăreni, ceea ce reprezintă cca 7 km, sau chiar 10 km unde era lipsă totală de apă”, a mai adăugat Ion Popa.

Ion Popa spune că nimeni de la Ministerul Mediului nu-i răspunde la apeluri, iar dacă Iuliana Cantaragiu nu se va autosesiza în legătură cu dezastrului ecologic, oamenii vor ieși la protest pentru a cere demisia ministrei.

,,Am sunat pe toate numerele care au fost indicate pe site-ul Ministerului Mediului, ieri și alaltăieri. Din păcate nu mi-a răspuns nimeni.  Dacă nu se intervine la nivel de minister, noi suntem gata să mergem și să protestăm în fața Ministerului Mediului și inclusiv să solicităm demisia doamnei ministru”, ne-a mai spus primarul.

Potrivit unei înregistrări video, actualul Ministru al Mediului cunoștea despre construcția ilegală a hidrocentralei din Brînzeni încă din anul 2017. Am încercat să luăm legătura cu Iuliana Cantaragiu, dar fără rezultate.

,,Oprește un volum foarte mare de apă și, în consecință, mor peștii, nu sunt suficiente resurse pentru irigare, moare biodiversitatea râului și scade capacitatea de autoepurare a râului”, spune Iuliana Cantaragiu, Ministrul Mediului în videoul de pe rețelele de socializare.

Agentul economic care ar fi construit o mini hidrocentrală pe râul Răut, pe locul unei foste construcții hidrotehnice, este Ruslan Berlinschi, un bun prieten al ex-deputatului și oligarhul – Vladimir Andronachi. Am sunat la avocatul antreprenorului pentru a obține mai multe detalii despre construcția cu pricina, însă nu am primit niciun răspuns.

,,–Puteți să reveniți în jumătate de oră? –De ce?-Pentru că nu sunt singură în birou și nu vă pot oferi comentarii. – Dar măcar să ne explicați care ar fi cauza, de ce această hidrocentrală funcționează ilegal. Am înțeles că sunteți avocat și reprezentați interesele acestor agenți economici. – (Închide telefonul.)”, a spus Natalia Cazacu, avocatul lui Ruslan Berlinschi.

Antreprenorul a început reabilitarea hidrocentralei în baza unei autorizații eliberate de primărie, deși, pentru a începe lucrările era nevoie de un studiu de fezabilitate și de un certificat de mediu. Astfel, un contract de locațiune a fost semnat între primăria satului Brînzeni, care este proprietara spațiului și agentul economic. Contractul a fost încheiat în noiembrie 2015 și urmează se expire tocmai în noiembrie 2040.

,, –Dar dumneavoastră ați știut ce intenții are agentul economic? –Cum să nu știu? Credeți că aici se face totul pe ascuns sau cum?  La noi nu e nimic uscat.  La mine contractul este legal, agentul economic își îndeplinește acțiunile, așa că eu față de el nu am pretenții”, a spus pe telefon Veaceaslav Tcaciuc, primarul s. Brânzeni, r. Telenești.

Iulia Dascălu, deputat în parlamentul R. Moldova s-a autosesizat și chiar a venit la fața locului. Parlamentara a declarat că cei care sunt implicați în acest dezastru ecologic vor fi trași la răspundere conform legislației în vigoare.

,,Ceea ce văd eu astăzi este un dezastru ecologic. Noi nu putem să permitem să distrugă cuiva ceea ce nouă încă ni-a mai rămas. La răspundere fără dor și poate vor fi trași toți cei care sunt implicați în tot dezastrul ecologic și în tot ceea ce am văzut, pești morți”, a declarat Iulia Dascălu, deputat, membră Comisiei Mediu și Dezvoltare Regională.

Deputata a mai adăugat că în urma vizitei, va solicita ajutorul instituțiilor competente în rezolvarea acestei probleme ecologice de nivel național.

,,O să fac interpelări către instituțiile de resort, inclusiv și procuratura ca să putem să descurcăm acest caz”, a mai spus parlamentara.

Localnicii din satele afectate acuză antreprenorul că ar fi oprit intenționat debitul râului.

,,Am înțeles că nu a fost apă vreo două zile, iată de ce a și murit. Cineva spunea că nu a fost deloc apă, de aceea a și murit atâta pește.

,,Nu, asta e incorect.  Moare peștele, nu are apă, se înăbușă.  Sute, sute de pești.

,,Ei o închid și peștele au murit. Aici era numai pește pe malul râului.  Nu mai este legal acest lucru, ei închid apa și animalele nu au de unde bea apă, este cireadă.

,,Foarte rea. Nu e mulțumit niciun locatar al comunei Căzănești sau Vadul-Leca. Acest lucru strică ecosistema, perturbează activitatea la întreaga faună și floră a albiei râului Răut. Uitați-vă ce se face la vale, acolo e strașnic oameni buni, e strașnic. Nu avem cuvinte, e o tragedie pentru toți”, au spus localnicii.

Potrivit experților de mediu, în urma activității ilegale a hidrocentralei de pe Răut, au pierit cinci specii de pești precum carasul argintiu în proporții de 90%, murgoiul balțat, boarța, babușca și oblețul. Totodată, scăldatul în râul Răut este interzis pentru că există pericol de contaminare cu  diferite boli periculoase precum salmonella.

2 Comentarii
  1. […] Locuitorii din satele Negureni, Căzănești, Țînțăreni, Codrul Nou și Brînzeni se plâng că rămân fără apă, transmite SafeNews.md cu referire la nordnews.md. […]

  2. […] Peste o tonă de pește din râul Răut a pierit în doar trei zile din cauza unei hidrocentrale care ar fi fost construită ilegal în satul Pistruieni, raionul Telenești. Hidrocentrala a fost ridicată în anul 2017, deși experții de mediu au avertizat că aceasta ar putea distruge flora și fauna râului Răut. Locuitorii din satele Negureni, Căzănești, Țînțăreni, Codrul Nou și Brînzeni se plâng că rămân fără apă, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"