NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Dezastru ecologic: sute de pești morți plutesc la suprafața râului Cubolta

Dezastru ecologic în satul Cubolta, raionul Sângerei. Sute de pești morți zac la suprafața râului și emană un miros insuportabil. Localnicii se plâng că albia râului Cubolta nu a fost curățată de mai bine de 50 de ani. Ecologistii au o explicație. Ei spun că debitul mic și cantitatea redusă de oxigen în apă au dus la pieirea peștilor.


Acum câteva zile, oamenii din sat au observat o imagine dezolantă. Mai mulți pești morți au ieșit la suprafață. Localnicii spun că se tem pentru sănătatea lor.

De mult timp trăim aici, casa noastră este chiar aici, apa era curată, lumea se scălda.Acum vine câte un miros neplăcut, e foarte trist. Am văzut peștișori morți pe malul iazului”.
„A fost un râu curat. De vină este poporul, nu altcineva”.
„E mâl peste tot. Înainte se scurgea apa pe dedesupt și spăla mâlul. Acum apa se scurge doar pe deasupra și nu curăță mâlul.Uitați-vă, peste tot e mătreață. Nu se curață. Nici păsările nu pot mânca peștele, ca să nu piară”, au spus localnicii.

Deși, în prezent, pescuitul este interzis, acest bărbat și-a scos undița și a prins mai mulți pești.

Peșetele e frumos, mare, dar nimeni nu are grijă de el. Cine să-l strângă?”, întreabă pescarul.

În anul 1980 pe segmentul râului din localitate a fost construit un baraj care regla debitul apei. Acesta însă a fost deteriorat de braconieri.
Autoritățile locale urmează să adune peștii pieriți. Ulterior, aceștia vor fi îngropați în groapa Beker din localitate.

Oamenii ignoră toate restricțile impuse și taie scrândurile care au o grosime de 60 de mm. Obraznicia nu are măsură, ei le taie pentru a scădea nivelul apei, indiferent de consecințele care pot apărea”, a precizat primarul comunei Cubolta, Alexandr Sîrbu.

Potrivit ecologiștilor, pierirea în masă a peștilor este cauzată de lipsa de precipitații și înămolirea râului, care duc la micșorarea cantității de oxigen în apă. O situație similară a avut loc acum cinci ani.

Am făcut un demers către Agenția de Mediu Nord, pentru a preleva probe de apă și a stabili cu certitudine calitatea apei. În 2015 la fel a fost o situație similară, cauza este lipsa precipitaților atmosferice și lipsa funcționării izvoarelor de unde se acumulează apa în râu”, a menționat șeful Inspecției pentru Protecția Mediului din raionul Sîngerei, Victor Bologan.

Râul Cubolta se află în gestiunea Agenției „Apele Moldovei”.  Reprezentanții agenției nu au răspuns la telefon pentru a ne spune dacă intenționează să desfășoare acțiuni de curățare a albiei râului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"