„Țara are nevoie de terapie intensivă”, cu acest mesaj au venit astăzi la Bălți mai mulți medici din Chișinău. Aceștia au vorbit cu colegii de la Spitalul Clinic Bălți despre metodele de lucru cu pacienții infectați de Covid-19 aflați în stare critică, dar și despre importanța echipării și dezechipării corecte a lucrătorilor medicali din prima linie. Asta după ce numărul medicilor infectați cu COVID este în continuă creștere.
Mai avem nevoie de a treia pereche de mănuși, care se schimbă la fiecare pacient. A treia pereche de mănuși este strict pentru pacient, pentru a nu răspândi infecția de la un pacient la celălalt.
Am prezentat echiparea și dezechiparea echipamentului pentru zona Covid pentru că este cel mai important, este vorba de sănătatea noastră. Importantă echiparea- NU, dar e importantă dezechiparea acestui costum pentru că riscăm să ne infectăm de la zona infectată, spune SURDU IRINA, asistentă medicală, Spitalul „Valeriu Ghereg” din Chișinău
Instruirea medicilor din Bălți face parte din campania „Țara are nevoie de terapie intensivă” care se desfășoară în trei etape, în cadrul proiectului „Fundația Medicală Valeriu Ghereg”.
Fortificarea capacităților de protecție ale personalului medical, cu elaborarea procedurilor de videolaringoscopie, cuburi de intubare, echipamente de protecție. A doua a fost testarea screening a personalului medical pentru a reduce din anxietatea personalului și a identifica acele persoane care potențional sunt infectate, dar sunt asimptomatice. Și a treia direcție a campaniei „Țara are nevoie de terapie intensivă”, fiind ridicarea nivelului și capacităților de tratament a pacienților critici, a spus RUSLAN BALTAGA, conferențiar la catedra de Anesteziologie și Reanimatologie, Spitalul „Valeriu Ghereg”.
Specialiștii din capitală spun că medicii din Bălți au o responsdabilitate mare pe umeri pentru că sunt nevoiți să ofere aistență medicală tuturor pacienților din nordul țării.
Implicăm și colaboratorii spitalelor din Bălți, care la rândul lor, tot au experiență și este un schimb de experiență, a adăugat SERGHEI ȘANDRU, șef catedră Anestezie și Reanimare, Spitalul „Valeriu Ghereg”
La sigur a fost de folos, sunt unele lucruri pe care noi deja le practicam, dar lucrurile noi întotdeauna sunt binevenite.
Numaidecât, noi suntem medici reumatologi și am mai văzut, câte ceva deja știm, dacă e așa specialitatea la noi, dar sunt unele lucruri pe care nu le-am știut și vor fi de mare folos.
În prezent, la Spitalul Clinic Bălți, 190 de pacienți sunt tratați de COVID-19, cinci dintre care sunt în stare gravă, iar alți doi se află în stare critică. Alarmant este și faptul că 50 dintre pacienții infectați sunt copii.
Suportul dat este un beneficiu foarte mare de care noi avem parte și țin să mulțumesc foarte mult catedrei. Mai mult ca atât, avem și materialele didactice care ne rămân în instituție și care le vom folosi și ne vor ghida în fiecare caz atunci când suntem unu la unu cu pacientul, a declarat ALA CONDREA, vicedirectorul Spitalului Clinic Bălți
Spitalul Clinic Bălți numără peste 330 de lucrători medicali.