NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Dezvoltarea și revitalizarea urbană, discutate în cadrul unei conferințe la Bălți. O delegație din Letonia și-a împărtășit experiența

Dezvoltarea și revitalizarea urbană au fost discutate astăzi, în cadrul unei conferințe organizate la Bălți. La eveniment a participat o delegație din Letonia, care a împărtășit bunele practici de peste hotare.

,,Motivul pentru care sunt aici este să împărtășesc experiența noastră, ceea ce am făcut, despre specializările inteligente în Letonia. „Smart specialization” este despre cum să depășim creșterile economice în cel mai eficient mod pentru productivitatea noastră. Știți că avem peste 40 de industrii și fiecare industrie este importantă pentru fiecare țară. Există o strategie numită specializare inteligentă, aceasta este un instrument de stabilire a priorităților, a spus Līga Brasliņa, reprezentant INNOMATRIX, Letonia.

,,Datorită Ministerului Dezvoltării din Letonia avem o cooperare cu Bălți, care a durat în ultimii șapte ani, am semnat și un acord de intenție de a continua cooperarea și de a planifica dezvoltarea regională”, a adăugat Olga Tolmačova, Șeful Departamentului de Investiții și Relații Internaționale, Dugavpils

Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în parteneriat cu Solidarity Fund PL în Moldova și a reunit reprezentanți ai autorități publice centrale și locale.

,,Activitatea la care ne aflăm astăzi este o conferință în domeniul dezvoltării urbane, implementată cu suportul partenerilor din Polonia și din Letonia. Este important să spunem că dezvoltarea urbană este o prioritate a dezvoltării regionale. În acest sens, ADR Nord, împreună cu suportul partenerilor de dezvoltare, facilitează elaborarea programelor de revitalizare urbană pentru orașele din regiunea de dezvoltare Nord, a declarat Maria Prisacari, Director ADR Nord.

,,Să avem o opinie și experiență de la partenerii noștri letoni care au anumite activități, anumite experiențe și vom fi bucuroși să le preluăm de la ei. Mai mult, ca raprezentant al ministerului sunt aici pentru a orienta autoritățile publice locale din orașe la noile viziuni, la noile abordări în cazul politicii de dezvoltare regională, inclusiv dezvoltare orașelor pol de creștere, dezvoltarea urbană”, a adăugat Igor Malai, Șeful Secției Politici de Dezvoltare Regională, MIDR.

În cadrul conferinței, reprezentanții orașelor Dondușeni, Rîșcani, Sîngerei și municipiilor Edineț, Soroca și Bălți au prezentat informații relevante despre dezvoltarea acestor localități prin prisma politicii de dezvoltare și revitalizare urbană.

,,Sensul la acest proiect este o altă calitate a vieții cetățenilor, o altă calitate a orașului. Modernizarea orașului Sîngerei prin reconstrucția curților noastre, troture până la scară, asfaltare, terenuri de joacă pentru copii, a menționat Arcadie Covalioc, primarul orașului Sîngerei.

,,Proiectul este mic din punct de vedere financiar, fără posibilități de a investi în domeniul infrastructurii, dar mai mult în cunoștințe, experiență. Cred că uneori acest lucru este mai important. Să știm ce dorim să obținem și cum, a relatat Jevgēnija Butņicka Șef Direcția Planificare în dezvoltare regională,  MPMDR Letonia.

,,Instrumentul acesta constă în realizarea unor programe de revitalizare urbană în cadrul orașelor, este un program care potrivit unei metodologii se identifică zonele degradate. Ulterior se indentifică zona de revitalizare în vederea realizarea unui șir de proiecte pentru ca situația să se schimbe în bine, a conchis Sergiu Severin, specialist în dezvoltarea urbană și revitalizare, Solidarity FUND PL în Moldova.

În prezent, cu suportul Poloniei, în nordul țării se desfășoară activitățile de elaborare a Programelor de revitalizare urbană (PRU) pentru orașele Otaci, Dondușeni și Rîșcani, dar și activități de actualizare a acestor programe pentru orașele Ocnița și Sîngerei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"