NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Digitalizarea pornește de la Bălți. Forumul IT „Bălți for Digital Transformation” a adunat peste 200 de participanți

Forumul IT „Bălți for Digital Transformation” a adunat peste 200 de participanți din Republica Moldova, dar și de peste hotare. Acesta a avut loc chiar de Ziua Orașului Bălți. La forum au luat parte autorități locale, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și antreprenori care vor să găsească noi punți de colaborare și de dezvoltare tehnologică. Evenimentul a fost organizat de primăria de Bălți și Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI).


„Zona de Nord este una bogată în talente inginerești. Noi ne dorim să le adunăm prin intermediul acestor prezentări, întruniri și discuții pe care le avem cu comunitatea IT de aici, de la Nord, pentru a le ancora la axa de lucru a Guvernului”,  a declarat Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare.

„Astăzi este dorința guvernării. În sfârșit au atras atenție și regiunii de nord, că ea trebuie dezvoltată. Iată de ce cred că, în curând, ne va reuși. Primăria se reconstruiește, reparăm drumurile capital pentru a deschide un centru de informare, unde, la fel, vor fi utilizate ultimele tehnologii în domeniul IT”, a spus Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.

Evenimentul a avut loc după Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale care este marcată la data de 17 mai.

„Contăm foarte mult pe acest început de dialog pentru că au venit companii membre ale asociației, dar și parteneri de dezvoltare. Practic, prin această platformă vrem ca specialitățile pe care le pregătesc instituțiile de învățământ să fie corelate cu necesitățile mediului privat”, a adăugat Ion Bodrug, președintele ACETI.

„Am fost mirat să aflu că în Moldova, domeniul IT se dezvoltă cu asemenea pași. M-a uimit și faptul că guvernarea și primarul orașului depun eforturi pentru a trezi interesul tinerilor. Totodată, am rămas impresionat de numărul de oameni care s-a adunat aici”,a declarat Igor Costiuc, student USARB.

Participanții spun că acest eveniment le va permite să se cunoască reciproc și să colaboreze pentru implementarea diferitor proiecte.

„Considerăm că putem contribui la această piață emergentă, putem contribui la creșterea numărului de persoane care lucrează în această industrie și sperăm să găsim persoane dornice care să facă parte din echipa noastră”, a declarat Alin Spatar, reprezentantul companiei Vivajo Tech.

„Ideea este bună. Ascultând discursul lui Nicolai Nicolai, discursul Nataliei Alexandru, apar unele întrebări pe care aș fi vrut să le adresez, dar nu mi-au oferit această posibilitate”, a menționat Roman Fiodorov, reprezentantul companiei FiloSoft Company SRL.

„Pentru mine, evenimentul de astăzi este foarte important, nu doar pentru orașul Bălți, dar pentru întreaga țară. Bălțiul este ca o punte de experiență, un exemplu foarte bun”, a conchis Olesea Covric, director-adjunct la Agenția de Promovare a Investițiilor și Exporturilor din UTA Găgăuzia.

Organizarea Forumului IT la Bălți a costat aproape 100 de mii de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"