Au renunțat la articole vestimentare și au început să coase măști de protecție. Este vorba despre câțiva agenți economici din nordul Republicii Moldova, care confecționează la comandă măști din material ecologic. Asta în condițiile în care, în farmacii nu găsești nici zăranie de măști. Agenții economici cu greu fac față solicitărilor.
Lidia Bârsanu, din orașul Sîngerei, a început să confecționeze măști de protecție acum câteva zile. Cu greu a luat această decizie, de frică să nu fie blamată de oameni că s-ar îmbogăți pe seama coronavirusulu. După ce administrația Spitalului Raional Sîngerei i-au solicitat ajutorul, femeia nu a mai stat pe gânduri.
Doamna de la farmacie îmi spune: fetelor apucați-vă să coaseți măști, că ele nu sunt în farmacie. Vin și le spun la fete că nu coasem nicio o mască că nu vrem să ne îmbogățim pe seama bolii. Când am văzut că spitalul nu are măști și putem fi de folos în această situație, m-am gândit că este bine să ne apucăm. Acesta este aportul nostru în societate”, a spus Lidia Bârsanu.
Modelul măștilor a fost creat împreună cu medicii din cadrul Spitalului Raional Sîngerei. Aceștia au solicitat 1500 de măști de protecție.
Ele au un buznar special unde se pune filtrul. Acesta poate fi din tifon sau șervețel de unică folosință. După două ore, se aruncă șervețelul. Ele se folosesc două ore, seara se spală la 90 de grade, se calcă și a doua zi pot fi folosite din nou”, a menționat croitoreasa.
Pentru confecționarea măștilor, croitoreasa a cumpărat 140 de metri de stofă din bumbac de cea mai înaltă calitate.
Noi avem trei tipuri de stofă în mână. Din aceste stofe se confecționează măștile noastre. Stofa naturală când se aprinde, ea arde ca hârtia. Iată materialul de sintetică arde cu fum negru. Așa stofă nicidecum nu poate fi folosită”, a precizat femeia de afacere.
Timp de o oră, în atelier sunt cusute 50 de măști de protecție, iar numărul solicitărilor crește în fiecare zi.
De dimineață, oamenii din oraș apelează la noi și doresc câte 10, 15 măști. Poliția s-a adresat, poșta s-a adresat. Poșta a fost redirecționată la atelierul din satul vecin”, a povestit Lidia Bârsanu.
Angajatele spun că pentru a face față solicitărilor sunt nevoite să muncească și duminica.
Nu prea facem față solicitărilor. Am lucrat și duminica câteva ore, din motiv că sunt foarte solicitate”.
Pare ușor, dar nu este așa, parcă ar fi un simplu elastic, dar i-a mult timp. Ca să-l punem ne i-a mult timp”.
Eu acest material și-l împreunez cu acest filtru. Aceasta este rețeta unei măști. Croitoria este o pasiune foarte frumoasă”.
Printre cumpărători se numeră și primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov. Edilul a cumpărat pentru subalternii săi 40 de măști de protecție.
Vedem că nu avem măști în farmaciile noastre, este o problemă, dar noi la Sîngerei suntem bucuroși că s-a găsit o soluție. Este o mască eco, e dintr-un material natural. Chiar din prima m-am adresat, în calitate de primar și am comandat de la dumneaei și am împărțit la toți colaboratorii noștri”, a spus edilul de Sîngerei, Arcadie Covaliov.
Și unii agenți economici din Bălți s-au reprofilat. Într-un atelier dint oraș sunt vândute măști de protecție stilate.
Măști din bumbac duble, care pot fi purtate la fel ca și măștile care erau săptămâna trecută în farmacii. Măștile din bumbac, sunt mai dense decât cele obișnuite, din tifon. Au un preț simbolic, acoperă doar cheltuielile de producție. Noi pe baza la aceste măști nu câștigăm bani. Ieșim cu mare greu la zero”, a menționat agentul economic.
Prețul unei măști de protecție din bumbac variază între 8 și 20 de lei.
Cu parere del rău, trebuie sa spun încă o dată. … măştile facute „în casă” nu te protejasă împotriva Coronavirus ( Covid 19). Profit sau nu, nu mă intereseasă. Cînd o persoana munceşte, e Just ca sa aiba şi un profit. Ceia c’è mă intereseasă e ca persoanele să aibă informatii corecte.
10 buc. cum pot Procurat