NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Din cauza fratelui mai mare, statul nu le dă ajutoare. Sora mijlocie: „Vrem ca mămica să primească ajutorul social ca să ne îmbrace”

O familie social vulnerabilă cu cinci copii din satul Călugăr, raionul Fălești trăiește într-o sărăcie lucie, iar autoritățile locale ar refuza să-i acorde un ajutor social.  Motivul invocat de primar și asisitenta socială ar fi fratele mai mare în vârstă de 19 ani. Potrivit lor, tânărul trebuie să se angajeze în câmpul muncii s-au să obțină statutul de șomer, dacă familia Țurcanu dorește să beneficieze în continuare de ajutoare din partea statului.


Din cauza birocrației soții Țurcanu nu pot obține alocații în valoare de trei mii de lei pentru cei patru copii minori.

La moment, eu stau acasă cu copii, asta mică are 2 ani și cealaltă are 3 ani și jumătate, 4 o să împlinească în decembrie. Grădinițele nu lucrează, să mergi să te aranjezi la lucru, copii rămân fără stăpânire acasă. Soțul, el are, tot cu ziua, când îi cade, dar foarte rar, rar de tot. El are cotă, la el se primește că are statut, dar iată cea mai mare problemă e băiatul acesta de 19 ani, pentru că el nu are statut,  se plânge Irina Țurcanu, mama copiilor

 
Irina Țurcanu este casnică și îngrijește de cele patru odrasle ale sale, iar soțul muncește cu ziua  în câmp pentru ale ale aduce ceva de ale guri. Din cauza pandemiei le vine foarte greu să se descurce cu micuții și fiul mai mare de 19 ani, care se află în grija lor.

Băiatul mai mare trebuie să aibă statut, dar pe aceștia mai mici cu ce să-i întrețin? L-au trimis la bursa muncii, dar pe pandemia asta, nu cred să-l aranjeze undeva la lucru. Cum nu ai da, eu nu pot să-mi imaginez cum  o mamă să-și alunge un copil de la casă, spune femeia.

 
Văzându-și părinții plini de griji și de nevoi, copiii vor doar două lucruri să aibă de mâncare și haine.
 

Vrem ca  mămica să primească ajutorul social să ne îmbrace, afirmă sora mijlocie

 
Unii consilierii locali au rămas stupefiați de decizia asistentei sociale din satul Călugăr, când au aflat că ea de comun acord cu primarul, au refuzat să le ofere ajutor material soților Țurcanu și celor cinci copii.
 

Nu a fost dezbatere la ea, dar am auzit de la doamna Irina, că a venit primărița, dna. Valentina, și cu dna. Elena, lucrătoare asistență socială și două lucrătoare de la asistența socială Fălești, de rezultat am auzit deja de la dna. Irina, nu li se acordă ajutor, fiindcă buza familiei este copilul de 19 ani, aceasta este o prostie foarte mare, a declarat consiliera locală Raisa Grușcă

 

La urma urmei, soluția este foarte simplă, dumneaei au venit și numai au dat la poartă verdictul, dumneavoastră nu puteți obține ajutor social. Dar știți care e soluția, pur și simplu copilul acesta de 19 ani să îl duci la agenția națională pentru ocuparea forței de muncă și să înregistrezi ca șomer și dumneaei poate să primească acest ajutor social, dar nimeni nu a vrut să facă acest lucru, se artă indignat  alesul local Vasile Tătaru

 
Vecinii mărturisesc că membrii familiei Țurcanu sunt niște oameni cumsecade.
 

Da, se duc la lucru. Eu cu dânșii probleme nu am, iată de când sunt la noi în mahala lucrează, sunt oameni de treabă, au grijă de copii, au grijă de tot, spalăți îmbrăcați, atât pot să vă spun, mărturisește vecina

 
Asistenta socială din sat, Elena Bocancea, spune că nu ar împiedica soții Țurcanu să beneficieze de ajutoare. Mai mult, ea se ghidează după lege.
 
 

Odată ce se face o cerere de ajutor social au un venit lunar în familie, copiii ceilalți se încadrează, nu se încadrează doar copilul mai mare de 19 ani. Mama deține statut, tatăl tot, e problema în fiul mai mare, se justifică Elena Bocancea

 
Contactată telefonic,  primarul comunei Călugăr, Valentina Șalamai, a declarat pentru jurnaliștii NORDNEWS.md că familia Țurcanu ar putea obține alocațiile în cazul în care fiul mai mare se va înregistra la Agenția Teritorială a Ocupării forței de Muncă.
 
Cine dorește să ajute această famile poate merge direct la ei în Comuna Călugăr din raionul Fălești s-au o pot telefona pe Irina Țurcanu la numărul de telefon 0673 24 918.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"