Pe timp de pandemie, piața imobiliară din Bălți a intrat în stagnare. Agenții economici spun că în această perioadă înregistrează pierderi de aproape 35 %. Oamenii care au dorit să-și cumpere o locuință, spun că noul coronavirus i-a făcut să-și direcționeze agonisirile pentru alte necesități.
Eu bănuiesc că oamenii se gândesc la necesitățile primare, la încălzire, hrană. Preferă să locuiască acolo unde locuiau până acum. E instabilitate financiară, cursul valutar este instabil.
În Moldova se vând apartamente. Eu credeam că le vând și pleacă lumea peste hotare.
Pentru că lumea nu are bani, acesta e motivul.
Mulți au revenit de peste hotare, au rămas fără de lucru. Cine cumpărau până acum apartamente? Cei care se aflau peste hotare și ne trimiteau bani nouă. 00:13
Agenții imobiliari spun că acum un an, înainte de sărbătorile Pascale, apartamentele se vindeau ca pâinea caldă.
Dacă de obicei, la Paști, vindem apartamente, anul acesta, în perioada sărbătorilor Pascale nu am vândut niciun apartament. Avem deja o lună de când nu am avut clienți la apartamente. Anul trecut, înainte de Paști, am vândut opt apartamente”, a spus agentul economic, Boris Marcoci.
Pentru a finisa construcția blocurilor locative, în această perioadă dificilă pentru țară, unele companii imobiliare sunt nevoite să ia credite.
Necumpărând apartamente noi, suntem nevoiți să accesăm credite, ca să finisăm. Sunt oameni care au cumpărat partamente și trebuie să finisăm blocurile pe care le-am început, o să fim loviți și mai tare”, a adăugat agentul economic, Boris Marcoci.
În centrul orașului Bălți, prețul unui apartament cu o odaie pornește de la 20 de mii de euro. Un apartament cu două odăi costă între 25 și 30 de mii de euro, iar cele cu trei camere sunt vândute cu 30 și 40 de mii de euro.
Prețul apartamentelor este mai mare în cazul blocurilor nou construite. De exemplu, un apartament de 80 de metri pătrați costă între 40-45 de mii de euro. Majoritatea acestora sunt amplasate în cartierul Dacia din oraș.