NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Diplomați, preoți, aleși locali, profesori și artiști, au adus un omagiu Limbii Române la Bălți

Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, Episcopul de Bălți Antonie, împreună cu mai mulți locuitori, au depus flori pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale, dar și la Monumentul lui Ștefan cel Mare din fața primăriei. Astfel a fost marcată ziua națională a limbii române.

Sărbătoare pe care o trăim astăzi, Ziua Națională a Limbii Române este extrem de importantă pentru noi ca și români, este coloana vertebrală a românilor și oriunde s-ar afla trebuie să știe și să vorbească corect limba strămoșilor și să o lase moștenire urmașilor, care vor veni în primul rând, printr-o exprimare corectă a limbii și a cunoașterii tuturor momentelor importante din istoria neamului românesc. Noi asimilăm limba română cu dragostea de țară, dragostea de patrie cu omagierea tuturor strămoșilor, tuturor înaintașilor noștri care ne-au lăsat dulcele grai pentru conservare și pentru dezvoltare ”, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

Este o zi poate mai mult ca în alte zile când trebuie să ne întrebăm pe noi, să ne cercetăm ce facem noi pentru limba română. Mai cu seamă în acest spațiu noi avem datoria să vorbim corect și să o cultivăm și să o transmitem urmașilor noștri. Dacă dispare limba română, dispare și neamul respectiv”, a declarat PS Antonie, Episcop de Bălți.

Aleși locali, profesori, artiști, susțin că este de datoria fiecăruia dintre noi să vorbească corect și să respecte toată frumusețea și bogăția limbii române.

De la Nistru până la Tisa, astăzi întreg neamul sărbătorește ziua Limbii Române. Pentru mine această zi este importantă, în primul rând, prin faptul că mă marchează ca român ”,  a spus Sergiu Burlacu, consilier municipal.

Este o sărbătoare extraordinar de importantă, sunt născută din părinți care s-au născut în perioada interbelică și sunt de profesie cadru didactic și predau limba și literatura română. Vă da-ți prea bine seama că, de fapt, este cum zicea unul dintre clasici „limba română – pâinea zilnică a unui neam și este pâinea zilnică a mea”, a spus Valentina Budurin, profesoară.

„Limba este simbolul națiunii. Avem limbă, înseamnă că avem națiune”, a menționat Mihai  Verhovețchi, Președintele Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural.

„ Chiar sunt mândru că vorbesc această limbă, este frumoasă, menirea noastră este de a o vorbi corect și de a o transmite generațiilor următoare așa cum ne-a lăsat-o strămoșii noștri.”

Pe 27 august 1989, la prima Mare Adunare Națională la care, potrivit datelor oficiale, au participat 750 de mii de oameni, s-a cerut declararea limbii române ca limbă de stat în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM), precum și trecerea la grafia latină.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata