NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Doar la spitalul din Bălți pacienții infectați cu Covid-19 beneficiază de dializă

Pandemia reprezintă o provocare aparte pentru pacienții cu boli renale cronice, în special, pentru cei care au nevoie de dializă. Pacienții cărora li se efectuează hemodializa pot dezvolta o formă de COVID-19 mai ușoară decât alți bolnavi. IMSP Spitalul Clinic Bălți este unicul spital din țară unde se efectuează dializă persoanelor infectate cu noul tip de Coronavirus.

O procedură de hemodializă durează patru ore.

„De două ori pe săptămână. Bine. Îmi plac aici condițiile, fetele sunt foarte muncitoare.”

„Ei cum, mai binișor, dar tot. Mai ușor te simți, răsufli mai ușor. Fără dializă nu poți.”

Specialiștii afirmă că pacienții care suferă de insuficiență renală acută sunt în grupul de risc.

Pentru pacienții care se află la tratament prin hemodializă, dar mai ales la pacienții cu Covid, asta este o șansă de supraviețuire. Deoarece SARS-CoV-2 are o influență negativă asupra organismului, dar mai ales la persoanele cu insuficiență renală cronică”, spune Ana Durnea, medic nefrolog.

Spitalul Clinic din Bălți a început procedura de dializă pentru persoanele infectate cu Covid-19, încă de la începutul pandemiei.

„Noi am reorganizat secția de nefrologie cu dializă având trasee strict determinate pentru pacienții non covid și pacienții cu covid, ca să putem ajuta și acești pacienți, deoarece ei tot sunt pacienții noștri. Această procedură este extrem de importantă pentru continuitatea vieții”, a declarat Ala Condrea, vicedirector IMSP Spitalul Clinic Bălți.

În prezent, Spitalul Clinic din Bălți este unica instituție medicală din țară unde pot solicita dializapersoanele infectate cu Coronavirus.

„La Bălți, deoarece noi avem o echipă formată de 20 de ani, medici și asistenți medicali, care cunosc foarte bine procedura. Noi avem foarte bine pus la punct sistemul de dializă și încă un șir de dotări.Noi avem doctori pregătiți și asistenți medicali”, a menționat  Ala Condrea, vicedirector IMSP Spitalul Clinic Bălți.

Astăzi, în Bălți, de hemodializă beneficiază 18 persoane infectate cu Covid-19, din diferite raioane ale țării, inclusiv șapte din Chișinău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"