NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ziua Limbii Române, marcată la Bălți. Dodon, Chicu și Greceanîi nu au binevoit să sărbătorească

Astăzi, în Republica Moldova, dar și în România, se sărbătorește Ziua Limbii Române. Oficial, în acest an se împlinesc 31 de ani de la ziua în care Sovietul Suprem al RSS Moldovenească a votat instituirea limbii române ca limbă de stat pe întreg teritoriul republicii și revenirea la grafia latină.

Evenimentul marcant s-a întâmplat în urma insistenței celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989.

La Bălți, Ziua Limbii Române a fost marcată printr-un recital de poezii și cântece patriotice pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale. Politicieni, oameni de cultură, dar și toți cei care țin la adevărul lingvistic și la frumusețea limbii române, au depus flori la busturile lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Grigore Vieru și Mihai Volontir.

Ziua de astăzi se asociază cu o mare sărbătoare, cu o biruință mare și aici mă refer la biruința adevărului lingvistic și istoric în acest spațiu. O mare reușită care s-a petrecut în 1989, a spus PS ANTONIE, Episcopul de Bălți a Mitropoliei Basarabiei.

Pentru mine această sărbătoare reprezintă o valoare incontestabilă, deoarece limba este acea valoare care ne reprezintă ca popor românesc.

O valoare foarte importantă, pentru că este limba în care comunicăm cu părinții noștri, cu copiii noștri. O limbă pe care trebuie să o slăvim, să o iubim, să o promovăm, să o onorăm.

Reprezintă o sărbătoare sfântă, pentru că limba este una dintre valorile care ne reprezintă ca stat, ca uniune și ca popor. Sunt mândră că vorbesc limba română.

De la limbă se începe neamul și asta reprezintă pentru poporul moldovenesc și românesc. Și Valahia, toate facem un popor.

Liderul Partidului Uniuniii Naționale la Bălți, Sergiu Burlacu, crede că lupta pentru demnitatea națională în Republica Moldova continuă și astăzi.

Se asociază în primul rând cu o luptă pentru o demnitate națională. Dacă în dreapta Prutului această luptă a durat până în perioada comunistă, la noi ea durează și până astăzi. Pentru mine sărbătoarea Limba Noastră cea Română, reprezintă o mândrie, reprezintă o unitate prin care ne adunăm cu toții la o masă, gândim cu toții în aceiași limbă, simțim în aceiași limbă și vorbim cu toții aceiași limbă, a declarat SERGIU BURLACU.

Deputata Arina Spătaru a declarat că limba română este tot mai des vorbită în municipiul Bălți, oraș care era sau mai este considerat de unii, prepoderent rusesc.

Ziua de astăzi se asociază cu mama, cu casa, cu bunica, cu bunelul cu orașul Bălți, care acum treizeci de ani era mai văduvit. Mă bucur că acum avem Aleea Clasicilor, mă bucur că pe străzile Bălțului, mai des auzim limba română. Pentru că nu poate exista un stat puternic dezvoltat, care nu-și ține minte strămoșii și care nu ține la valorile naționale, a declarat ARINA SPĂTARU.

În acest an conducerea de vârf a țării a ales să ignore sărbătoarea, iar tradiționalele manifestații au fost evitate de principalele persoane din stat. Președintele Igor Dodon se află într-o vizită privată pe muntele Athos, iar premierul Ion Chicu, de altfel ca și  președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, nu au anunțat, în ciuda insistențelor presei, dacă vor onora sărbătoarea.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"