VIDEO | Dodon la poligon, promite salarii mai mari militarilor

De anul viitor, din Bugetul de Stat al Republicii Moldova nu vor mai fi alocați bani pentru modernizarea Armatei Naționale. Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul unei vizite la Centrul de Instruire al Brigăzii „Moldova” din Bălți, unde au avut loc trageri de luptă. Președintele a menționat că autoritățile își vor concentra atenția pentru a moderniza instituțiile de învățământ. Totuși, Dodon a promis militarilor salarii mai mari începând cu anul viitor.


„Sunt câteva probleme care au fost abordate și la Cahul, și aici, în special, ceea ce ține de salarizare. Eu am dat indicația colegilor din Guvern, pentru subofițeri, cel mai probabil, în anul viitor, o să rezolvăm problema. Ceea ce ține de dotare, aici e mai greu, noi în mare parte, o să dăm banii la școli și grădinițe,” a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon nu a ezitat să testeze personal, mașina de luptă BRDM-2. Deși datează din perioada sovietică, Igor Dodon a rămas mulțumit de starea tehnică a vehiculelor din dotare.

La exercițiul tactic cu trupe în teren „Cetatea de Nord 2019”, care are ca obiectiv dezvoltarea abilităților efectivului militar, a participat și Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc.

„Eu consider că aceste exerciții sunt foarte necesare, acestea oferă încredere soldaților în forțele proprii, eu cred că toți am rămas mulțumiți de gradul lor de pregătire,” a afirmat Victor Gaiciuc.

Trageri de luptă, evacuarea răniților, plantarea minelor, sunt doar câteva din acțiunile efectivului.

„Au avut loc trageri de luptă cu gruparea tactic, nivel batalion. Subunitățile de infanterie, artilerie, apărarea antiaeriană, cercetare și destinație special, au activat împreună, adică, au apărat un raion de la un eventual adversar. Este efort psihologic, fizic, cu care militarii în termen, la civil, nu au avut posibilitatea să se întâlnească. Aici ei primesc o școală a bărbăției, se călesc moral și fizic, ” a spus Sergiu Gurmeza, comandantul Batalionului 11 infanterie motorizată.

„Toată perioada de pregătie a fost complexă și a durat câteva săptămâni, ca să ajungem la trageri cu compania. Orice tragere este o responsabilitate foarte mare deoarece se folosesc cartușe de luptă,” a spus Petru Tutunaru, comandantul companiei 1 infanterie motorizată.

La exercițiu au participat peste 350 de militari în termen și prin contract.

„În armată sunt deja de cinci luni. Îmi place la armată, avem multe activități noi, interesante, devii mai bărbat, înfrunți greutăți și devii mai puternic.”

„Atmosfera de aici diferă de cea civilă. Am avut un sentiment profund de mândrie că soldații au demonstrat că s-au antreant două săptmămâni,” au spus soldații.

La exercicțiul tactic cu trupe în teren „Cetatea de Nord 2019” au luat parte militari din Brigada 1 de infanterie motorizată „Moldova”, Batalionul cu Destinație Specială „Fulger”, Regimentul de aviație, Batalionul de artilerie și Baza păstrare combustibil a Armatei Naționale.

leave a reply