Au investit 1,5 milioane de lei în construcția unui complex sportiv, iar acum acesta riscă să fie demolat. Este situația în care s-au pomenit doi antreprenori din Bălți, care se plâng că afacerea pentru care au muncit ani de-a rândul, riscă să se prăbușească. Cu acordul vecinilor, oamenii au deschis în preajma unui bloc locativ un cort de tenis și o piscină, de care se bucurau toți cei care voiau să se relaxeze prin sport, inclusiv copiii. Acum însă, planurile lor se năruiesc. „Nu fără implicarea unor „capi” ai poliției locale”, susțin aceștia.
Complexul sportiv a fost deschis în anul 2011. Și pentru că antreprenorii au depus mult suflet în construcții, acesta pare să fi picat tronc la inimă unui vecin – Sergiu Vatrici. Anterior acesta a deținut funcția de șef al Poliției Municipale, iar în prezent este ofițer superior al Poliției Criminale Investigații și Infracțiuni. Imediat după deschiderea complexului, antreprenorii s-au pomenit că Vatrici pretinde la o cotă-parte din afacerea lor. Pentru că a fost refuzat, polițistul i-a atacat în judecată, invocând o pretinsă ilegalitate în ridicarea construcției.
În prima Instanță de Judecată ne-a fost dat câștig de cauză. Vatrici nu s-a oprit și s-a adresat la Curtea de Apel. Din 2014 până în 2019, dosarul a fost examinat la Curtea de Apel. Au fost schimbați vreo șase judecători, a spus antreprenorul Sergiu Gulciac.
Complexul sportiv a apărut în lipsa autorizației din partea Inspecției în Construcții, recunosc antreprenorii, însă acesta a primit aviz de la comisia de recepție, iar terenul fost înregistrat la Oficiul Cadastral. Oamenii spun că deja și-au pierdut speranța în justiția din Republica Moldova și s-au adresat la CEDO.
La sfârșitul lui 2019, Curtea de Apel a emis o hotărâre prin care a anulat toate actele de înregistrare a complexului sportiv. Avem dubii că Sergiu Vatrici, deținând o funcție cheie în Inspectoratul de Poliție, avem dubii că acest caz nu a fost cercetat corespunzător, a adăugat antreprenorul.
Sportivii care se antrenează aici sunt, și ei, nemulțumiți și spun că această situație le va afecta activitatea.
Îmi pare rău ca acest cort va fi demolat și nu voi avea unde să joc tenis, de a practica acest sport.
Vreau să urmez pașii Mariei Șarapova, de ce nu? Cred că voi pleca în România, voi juca mai departe.
Ne place tenisul. Avem noroc de faptul că terenul se află lângă casa noastră. Putem oricând să venim și să jucăm tenis. Încercăm să practicăm sport cât mai des.
Oamenii spun că acest cort de tenis este singurul din oraș care corespunde tuturor rigorilor.
Copilul meu se antrenează pe acest cort de trei ani. Unde el se va duce, dacă va fi închis? Copilul meu se simte foarte bine aici, pentru că îi este contraindicat să ridice greutăți. Noi avem probleme de la naștere. Cortul se află într-o zonă departe de gălăgia urbană, aici sunt condiții ideale ca copilul să se ocupe de ceva, înafară de calculator și tabletă.
Orașul Bălți, cu părere de rău, este privat de multe obiecte sportive, inclusiv, teren de tenis. S-a construit acest cort de tenis, aici avem posibilitatea să jucăm, dar, cu părere de rău, din motive necunoscute mie, nimeni nu are dorință să facă ceva pentru oraș. În schimb, la dărâmat se găsesc doritori.
Toate campionatele de tenis din oraș se desfășoară tot aici, nu doar pentru că este singurul de acest fel, ci și pentru că terenul este calitativ.
Terenul de tenis este acoperit cu zgură, pe așa strat joacă cei mai faimoși sportivi. O analogie în oraș nu există. Acesta este singurul cort în stare bună. Aici poți să te antrenezi și tot aici desfășurăm și competiții. Organizăm competiții pentru copii, o dată pe an, dar pentru amatori, în fiecare lună, uneori chiar și de două ori pe lună, a spus Alexandr Malișco, antrenor.
Disperați, antreprenorii s-au adresat după ajutor deputatei din partea Blocului Electoral ACUM, Arina Spătaru. Aceasta a promis că va discuta subiectul cu colegii săi.
Se pare că este un vid legislativ. Problema construcțiilor neautorizate este de fapt problema societății noastre. Legislația actuală nu prevede ce putem face cu construcțiile neautorizate. Noi putem să le demolăm, dar nu există niciun regulament care să stipulze foarte clar, cum au loc demolările. Voi interveni la nivel parlamentar, voi căuta soluții, a declarat Arina Spătaru.
Reporterii noștri au solicitat un comentariu lui Sergiu Vatrici, ofițerul acuzat de intimidări, însă acesta ne-a declarat că va reveni mai târziu cu o reacție. În schimb, el ne-a spus că este nemulțumit că aici se dau petreceri, ceea ce perturbează liniștea publică.