
Doi militari din nordul R. Moldova pleacă în operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Dumitru Onofraș și Eugeniu Gamureac fac parte din cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naționale care numără 41 de militari, selectați să participe în misiunea KFOR după numeroase instruiri acasă și peste hotare.
Eugeniu Gamureac din Briceni activează în cadrul forțelor armate din anul 2016. Pentru el este prima misiune de o asemenea importanță, unde, spune el, vrea să-și testeze caracterul.
„Sunt mândru că plec. Am trecut toate instruirile teoretice și practice, pe teritoriul național și internațional, prin poligoane. Suntem gata pentru îndeplinirea misiunii de pacificare. În zona de responsabilitate vom desfășura patrule pe jos, pe mașini, paza unor obiective importante și alte misiuni.”
Și pentru Dumitru Onofraș din Bălți, aceasta este prima misiune.
„Această misiune este importantă pentru dezvoltarea Armatei Naționale, pentru a coopera cu alte țări. Pentru mine este o șansă de a acumula experiență pe care o voi transmite colegilor de acasă.”
Militarii Armatei Naționale vor contribui la menținerea păcii din regiune alături de 3500 de camarazi din 26 de state cooperante.
„Plecăm în misiunea de pacificare, o misiune internațională. Plecăm 41 de militari, suntem un pluton de infanterie și un grup de geniu”, a menționat Andrei Cotilevschi, comandatul contigentului KFOR 18.
Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, și-a exprimat încrederea că militarii moldoveni își vor reprezenta țara cu demnitate în această misiune.
„Încă o dată mă încredințez că Republic Moldova devine un contribuitor sigur la pacea și securitatea mondială. Vă doresc succes în îndeplinirea misiunii. Solicit respectarea cu strictețe a măsurilor tehnicii securității”, a declarat Anatolie Nosatîi, Ministrul Apărării al R. Moldova.
Contingentul armatei noastre va fi dislocat în baza militară italiană.
„O țară neutră nu este o țară demilitarizată. Multe alte țări neutre precum Moldova sunt dotate cu forțe armate capabile, care asigură o contribuție importantă la misiunile multinaționale ale ONU, NATO și UE, în interesul tuturor națiunilor iubitoare de pace”, a declarat Lorenzo Tomassoni, Ambasadorul Italiei în R. Moldova.
Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău a declarat că experiența pe care o vor obține militarii moldoveni în Kosovo este acum extrem de importantă.
„Experiența pe care o veți obține va îmbunătăți capacitatea țării a-și apăra neutralitatea, în timp ce Moldova se confruntă cu provocări care amenință pacea și stabilitatea în regiune”, a menționat Kent Doyle Logsdon, Ambasadorul SUA în R. Moldova.
Republica Moldova a detașat primul contingent de pacificatori ai Armatei Naționale în Kosovo la 8 martie 2014. Fiecare contingent își desfășoară misiunea pe o durată de 6 luni.