NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Dorin Recean a revenit în satul de baștină. A mers din nou la școală

Prim-ministrul R. Moldova a revenit în localitatea sa de baștină, Mîndîc din raionul Drochia. Premierul a mers la gimnaziul din localitate, instituție în care a învățat. Întâlnirea cu dascălii săi a fost una emoționantă.

„Coridoarele astea… Pândeam când se spăla podeaua și ne întreceam să vedem cine alunecă mai mult. M-am bucurat foarte mult să o revăd pe doamna bibliotecară. Acesta a fost un moment emotiv”, a menționat Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova.

Prim-ministrul a discutat cu elevii și i-a îndemnat să investească în viitorul lor prin cunoștințe. Oficialul a reiterat că autoritățile centrale sunt în proces de realizare a unui plan național cu privire la îmbunătățirea condițiilor în domeniul educației.

„I-am încurajat să facă mai multă matematică, fizică, chimie. I-am încurajat în mod special să învețe limba română, să vorbească bine limba română, să dezvolte vocabularul, să citească mult. Le-am adus și niște cărți. Sper tare mult să le citească. Noi trebuie să depunem efort să facem o infrastructură școlară, să oferim oportunități de învățare și de creștere a competenței învățătorilor”, a mai spus Dorin Recean.

Profesorii au așteptări mari de la Guvernul Recean. Ei își doresc ca Executivul de la Chișinău să acorde prioritate problemelor din sistemul educațional.

„Am abordat problema alimentației școlare. Noi am fost o școală care cinci ani la rând a alimentat școlarii, dar în acest an de studii, 2022-2023, nu mai alimentăm din cauza secetei care a fost. Această problemă ar fi bine să fie rezolvată de Guvern”, a afirmat Ludmila Grigor, Directoarea Gimnaziului din s. Mîndîc.

„Dorim niște schimbări în manuale, care ani de zile au rămas aceleași. Dorim o atitudine mai omenoasă față de copii cu cerințe educaționale speciale, dorim niște psihologi în școală, care ar putea rezolva problemele care apar astăzi în societate și școală. Dorim condiții bune”, a spus Olga Cucoș, profesoară de limbă română.

Până în anul 2025, 60% din manualele destinate claselor primare, gimnaziale și liceale vor fi schimbate. Asigurările sunt date de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, potrivit căruia deja au fost lansate licitațiile pentru a achiziția 43 de titluri noi de manuale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"