NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Dorin Recean s-a întâlnit cu primarii din raionul Fălești: „Am identificat o serie de probleme și constrângeri”

La doar cinci zile de la învestirea sa în funcție, prim-ministru Dorin Recean s-a întâlnit cu primarii din raionul Fălești. Prima vizită în nordul țării a scos la suprafață mai multe probleme cu care se confruntă autoritățile publice locale. În mare parte, acestea țin de investiții, infrastructură, dar și legislație.

„Am identificat o serie de probleme și constrângeri, inclusiv de reglementare pe care trebuie să le scoatem. Asta dincolo de faptul că trebuie în continuare să identificăm resurse financiare pentru a suplimenta proiecte de succes precum Satul European”, a declarat Dorin Recean.

Unii primari se plâng că nu pot duce la bun sfârșit proiectele de aprovizionare cu apă a locuitorilor.

„Cred că cea mai abordată problemă din raion a fost apeductul Prut-Fălești și rezolvarea problemei cu sursa de apă, pentru ca majoritatea locuitorilor din raionul Fălești să aibă acces la apă potabilă”, a menționat Alexandr Severin, primarul or. Fălești.

„Având o investiție mare, construcția rețelei și a stației de tratare fiind deja executate 100% și recepționate, din 2017 nu poate fi pus în funcțiune. Aceasta este problema pe care am abordat-o cu domnul prim-ministru”, a adăugat Dmitri Mosoreti, primarul comunei Risipeni.

Mai mulți primari au cerut ajustări la Programul Satul European pentru ca acesta să devină mai accesibil. Primarul satului Răuțel crede că plafonarea investițiilor împiedică la implementarea unor proiecte vitale în localități.

„Este pus un prag de 10 milioane. Pentru apeduct a contribuit și primăria, dar avem de construit canalizarea care costă peste 40 de milioane. Dacă se poate de făcut modificări la acest capitol în cadrul programului Satul European”, a spus Tudor Istrati, primarul s. Răuțel.

Primarii au discutat cu prim-ministrul și despre reforma administrației publice locale, servicii cât mai aproape de cetățeni, dar și lacunele legislative.

„Dacă nu ar fi problema salarizării și a lipsei cadrelor în primării, atunci putem spune că legislația este dată peste cap. Zi de zi ne pomenim că în lege este scris una, iar când aplici este cu totul altceva”, a declarat Maria Galiț, primarul comunei Sărata Veche.

„E bine că a venit la noi din primele zile, să vadă care sunt problemele noastre. Din birou, problema este văzută într-un fel, dar la fața locului altfel”, a adăugat Elena Revenco, primarul comunei Horești.

Întrebat de jurnaliști cât de des va merge în raioanele R. Moldova, Dorin Recean a declarat că o va face săptămânal, iar unele vizite vor fi organizate inopinat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"