NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Două sate din nordul țării, conduse de un primar socialist, riscă să rămână fără biblioteci și Centre de Tineret

Două sate din nordul țării, conduse de un primar socialist, riscă să râmână fără biblioteci și Centre de Tineret. Asta după ce administrația comunei Bilicenii Vechi din raionul Sîngerei a decis lichidarea acestora și fondarea unui Centru de Cultură, Tineret și Sport. Reprezentanții Direcției Cultură din cadrul Consiliului Raional, dar și directorii bibliotecilor din Bilicenii Vechi și Coada Iazului s-au arătat nemulțimiți de această decizie și au acționat primăria în judecată.


Oamenii spun că decizia autorităților locale este o lovituă dură pentru societate.

Vara problema cea mare este că nu au copiii ocupație.Și noi dacă vom distruge biblioteca, desigur, copiii se vor ocupa cu ce noi nu vrem. Copiii se vor juca în drum, aud multe nebunii, nu au ce face, devin deorganizați, care se bate, care fumează”.

Eu întotdeauna am apelat la această bibliotecă, întotdeauna am venit cu o carte. Cu ceva timp în urmă am venit cu un pachet de cărți de educație muzicală, caietele elevului până în calasa a VI-a”.
Eu am trăit prin această bibliotecă. Aveam nevoie de informații și evident, internetul nu poate fi considerat o sursă veridică, de aceea mereu veneam aici”, au spus cititorii.

În gestiunea bibliotecii din satul Bilicenii Vechi se află și Centrul Tinerilor care a fost reparat și dotat cu echipamente sportive cu suportul tinerilor din sat.

Nu sunt de acord ca centrul nostru să fie închis sau să-l lichidăm. Merge vorba despre cultura noastră și a întregii societăți. Ce este biblioteca? Este dezvoltarea societății”, a spus părintele unui tânăr.
Eu vin cu prietenii și singur. Eu mă ocup cu sportul, la bare, la aer curat, afară, este un mod de viață sănătos.  Mă bucur că este gratis și biblioteca la fel. În ziua de azi, să găsești o sală gratis eeste imposibil”, a spus sportivul.

La sfârșitul anului trecut, administrația comunei a decis închiderea bibliotecilor și centrelor de tineret din Bilicenii Vechi și Coada Iazului. Acest lucru ar fi condiționat de reforma cu privire la majorarea salariului din 2019, care a stârnit nemulțumire în rândul aleșilor locali.

 Nu știu de ce când s-a majorat salariul în 2019, care până atunci era mai mic decât a paznicilor, și nu știu de ce mai mulți primari s-au supărat pe noi, și au decis să lichideze bibliotecile”, a precizat bibliotecara, Maia Bălan.

Sediul în care se află biblioteca din satul Bilicenii Vechi nu este racordat la energie termică. Asta deși, anual din bugetul sătesc se alocă resurse în acest scop.

 Prin decizia consiliului s-a alocat în 2018, 50 de mii de lei, în 2019 – 40 de mii de lei, pentru a instala sitemul de încălzire la bibliotecă și nu s-a mai instalat. Nouă ni se pun piedici, dar noi nu înțelegem de ce”, a spus bibliotecara.

Administrația raională consideră că intenția aleșilor din satul Bilicenii Vechi, contravine legii.

Crearea unei noi instituții care nu a fost coordonată nici cu Secția Cultură și nici cu acordul Ministerului Culturii, care este responsabil de lichidările și infințarea unor noi instrituții”, a adăugat șeful Secției Cultură din cadrul Consiliului raional Sîngerei, Valeriu Rusu.

Primarul comunei Bilicenii Vechi se justifică și spune că crearea unui Centru de Cultură, Tineret și Sport v-a permite economii anuale la bugetul local de peste 100 de mii de lei.

Acest Centru de Cultură și Tineret și Sport a fost făcut cu intenția de a îmbunătăți managementul organizațional și funcțional al acestui Centru și pentru a presta servicii de calitate pentru cetățeni”, a precizat primarul comunei Bilicenii Vechi, Ala Guzun.

Primarul nu a negat că banii alocați din bugetul local pentru întreținerea și dotarea bibliotecii nu ajungeau la destinație.

Nu ajung, pentru că nu este coloborare. Bibliotecara niciodată nu a facut coloborarea cu administrația publică, cu primaria”, a adăugat alesul local

Comuna Bilicenii Vechi din raionul Sîngerei numără aproape 3500 de locuitori.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"