
Zeci de drone, echipamente de automatizare și monitorizare, panouri solare, dar și alte tehnologii în agricultură au fost prezentate astăzi la Bălți. În incinta celui mai mare centru regional de inovații și transformări tehnologice din nordul R. Moldova – Nortek, a avut loc ,,Târgul de Inovații”. Evenimentul a reunit agricultori și furnizori de tehnologii și servicii digitale în agricultură.
Pasionat de agricultură și tehnologii, Alexandru Florea a decis să-și deschidă o afacere care-i va aduce nu doar profit, dar și plăcere. Povestea lui a început în perioada pandemiei de Covid-19, când a decis să revină acasă.
„Întotdeauna am visat la o afacere și am fost fascinat de tehnologiile noi, în special de drone, căci deja filmam cu dronele. Am văzut oportunitatea să implimentăm dronele în agricultură, fiindcă familia mea deja avea activitate în agricultură. Am aplicat la câteva granturi și deja am reușit să contruiesc o mică afacere”, a povestit Alexandru Florea.
Prețul unei drone pornește de la 2000 de euro și poate ajunge la 40 de mii de euro.
„Este o unealtă nouă în agricultură, prezentăm cea mai nouă dronă pe care o avem acuma de la fabrică. Este vorba despre reducerea combustibilului care se cheltuie, 90% din apa care se cheltuie pe câmpuri. Mai bună unealtă pentru stropirea în câmp nu există”, a menționat Corneliu Grigoriev.
„Sunt prezentate câteva echipamente care servesc la automatizarea, monitorizarea echipamentului de filtrare și fertirigare, panouri solare, care ajută dezvoltarea și digitalizarea ocupația fermierului în agricultură și reduce din efortul depus de fermier”, a afirmat Radu Crăciun.
Agricultorii care-și doresc să fie în pas cu progresul tehnologic, însă nu au suficiente resurse pentru noi investiții, au aflat care sunt oportunitățile de finanțare, propuse în prezent de ADMA și Programul Tehnologiile Viitorului în Agricultură.
„Ceea ce vă poate oferi Agenția pentru Dezvoltare și Modernizarea Agriculturii este un împrumut la un comision de monitorizare foarte mic, comparând cu ceea ce avem pe piață, vorbim de 2% anual. Dacă vorbim de granturi, ele sunt de până la 200 de mii de lei, oferit de către proiectul tehnologiile viitorului, cu care noi sunt parteneri în dezvoltarea acestui produs financiar, în dezvoltarea acestui proiect de digitalizare a agriculturii din țară”, a declarat Maxim Popov, director executiv ADMA.
Deși prețurile instrumentelor noi în agricultură sunt destul de mari, fermierii cred că investițiile se merită.
„Este o soluție foarte bună, este ceva nou pentru mulți, poate cineva deja folosește, dar nouă ne-a deschis a doua respirație. Controlul cu drone și efectuarea diferitor analize, control digital. Face controlul la tractoare, consumul de motorină, la eficiență, e foarte bun. Noi ne bucurăm”, a spus fermierul.
„Sistemul digital de monitorizare a fermei, de orice suprafață n-ar fi ea, spre exemplu la noi este de 700 de hectare, m-ar aranja. Cred că el va facilita mult lucrul unor specialiști de care ducem lipsă la moment”, a adăugat un alt fermier.
Compania Dron Assisstence este prima companie din țară care a primit autorizație din partea Guvernului pentru a folosi drone în agricultură și a reușit să vândă deja 100 de zburătoare.
„În principiu, toate lucrările și-au arătat eficiența. În afara faptului că lucrul este calitativ, se vede și economia. În primul rând se vede la culturile semănate pe teren mare, unde sunt cărările pentru anvelopele de la transportul agricol. Astfel se pierde 10% din roadă. Noi am calculat pentru un hectar de grâu, agricultorul ar putea avea venit de 100 de dolari folosind dronele și renunțând la tractoarele care intră în câmp”, a menționat Vitalie Scară.
„Știm cu toții că avem o problemă cu brațele de muncă, iar aceste soluții și tehnologii noi vor simplifica foarte mult atât îngrijirea plantelor și culturilor, cât și producția care o aveți și trebuie să o vindeți”, a afirmat Ion Bodrug.
Târgul de Inovații este organizat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, în cadrul Inno Agrifood Academy.