NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Dublul omor din Fălești. Un inculpat ar putea scăpa de pedeapsă. Rudele victimelor au ieșit la protest

Unul dintre învinuiții în cazul dublului omor din Fălești ar putea scăpa de pedeapsă, asta deși prima instanță l-a declarat vinovat în septembrie anul trecut. Curtea de Apel a dispus efectuarea repetată a expertizei psihico-legale. Indignați și plini de durere, rudele celor doi bălțeni, omorâți cu sânge rece în apropiere de satul Hiliuți, au organizat un protest în fața Penitenciarului nr. 11.


Rudele și prietenii lui Ivan Achimov și Anatol Movilă se tem că noua expertiză va fi părtinitoare și nedreaptă.

„El vrea să demonstreze că la momentul crimei și până acum nu este capabil să gândească, lucru care nu este adevărat. Vrem dreptate. Cred că de această dată au cumpărat expertiza. Posibil să fie lipsit de responsabilitate crimei. Suntem aici pentru a nu permite acest lucru.”

Cei care au venit să protesteze vor o sentință mai dură pentru ucigași sau, cel puțin, să-și ispășească pedeapsa deja primită.

„Trebuie să fie o pedeapsă mai dură, dar deja ce le-au dat. Măcar să-și ispășească acea pedeapsă, să nu iasă din închisoare. Este clar pentru toți. Vor ajunge în spitalul de psihiatrie, iar apoi în libertate. Și unui prost îi este clar acest lucru.”

„Cred că trebuie să rămână cum a fost. Să nu schimbe nimic. Faptul că el nu era limpede, faptul că vrea să fie transfera în spitalul de psihiatrie, nu trebuie să se întâmple”, au spus oamenii.

Toți inculpații au trecut deja un control psihiatric în timpul examinării cauzei de către prima instanță și au fost declarați sănătoși și responsabili de acțiunile lor.

„Pentru a exclude o eventuală expertiză favorabilă în interesul inculpatului, întru evitarea unor situații de favorizare a expertizei, succesorii părții vătămate vor fi nevoiți să se adreseze cu o plângere la Procuratura Anticorupție Chișinău pentru a fi monitorizat cazul dat”, a declarat Iana Lichii, avocata familiei Movilă.

Avocații părții vătămate consideră că ucigașii au primit o pedeapsă prea blândă, așa că au făcut recurs la Curtea de Apel Bălți. La fel au procedat și apărătorii inculpaților.

„Ținând cont de personalitatea inculpatului, lipsa regretelor de cele comise, atitudinea acestuia de faptele sale anti sociale comise și față de om, considerăm că acesta trebuie izolat pentru că reprezintă un pericol pentru societate și merită o pedeapsă cu detenție pe viață”, a adăugat avocata.

Amintim că, anul trecut, doi tineri din Bălți au fost omorâți într-o pădure din satul Hiliuți, raionul Fălești. Motivul crimei au fost 3000 de euro, bani câștigați fraudulos în jocurile de cărți. Criminalii i-au ademenit să mai joace odată, știind că aceștia trișează, s-au întâlnit și i-au ucis. A doua zi, polițiștii au reținut patru persoane, iar mai târziu încă doi atacatori. În martie 2022, Sergiu Guzun și-a recunoscut vina și a fost condamnat la 17 ani de închisoare. În septembrie, prima instanță i-a recunocut vinovați pe ceilalți cinci, însă doar doi dintre ei au fost condamnați în temeiul articolului „crimă premeditată”, fiind condamnați la 25 și 22 de ani de detenție. Trei au fost condamnați pentru „tâlhărie”, cu pedepse de până la 8 ani de închisoare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"