
După ani de așteptări, primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin a vorbit în limba română. Astăzi, acesta a felicitat bălțenii cu ocazia sărbătorii „Limba Noastră”, dar a fost foarte succint. Evenimentele dedicate zile de 31 august au început cu o depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.
„Continuu să învăț. E firesc să înveți o limbă, nu doar moldovenească, dar și alte limbi. Aș vrea să spun: La mulți ani, Moldova! La mulți ani limba noastră! Eu vă doresc sănătate și pace!”, a spus Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.
Iar muzica bună l-a făcut pe primar să danseze hora.
Unii bălțeni nu au ezitat să recite câteva versuri din poezia „Limba noastră”, scrisă de Alexei Mateevici și devenită imn al R. Moldova.
„Limba noastră-i o comoară
în adâncuri înfundată
Un șirag de piatră rară
pe moșie revărsată”.
„Limba noastră-i foc ce arde
într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte
ca viteazul din poveste”.
Oamenii cred că este corect și necesar să cunoști limba țării în care locuiești. Vorbitorii de limba rusă spun că le este dificil să învețe limba română, dar încearcă să o facă pentru a le fi mai ușor să comunice cu cei din jur.
„Eu comunic mai mult cu vorbitori de limba rusă, dar pentru mine nu este o problemă să răspund cuiva cât e ora, cât costă, unde să mergi sau unde se află ceva. Cunosc limba la nivel de comunicare”.
„Eu pot vorbi cu ei în rusă, în română, în moldovenească. Cred că pentru ei este dificil. Nu știu de ce ei nu vor să învețe. Cred că nu pentru că nu pot, ci pentru că nu vor. 02.23
„Poporul nostru are o limbă frumoasă, melodioasă și trebuie să o vorbim cu mândrie. Nu cred că este o problemă faptul că oamenii vorbesc în diferite limbi. Este important să ne iubim țara”.
„Într-un stat de drept și democratic nu trebuie să existe o diferență dacă sunt ruși, ucraineni, moldoveni. Suntem o țară independentă și multinațională. Așa că nu este o problemă”.
Nu toți angajații primăriei cunosc limba română, chiar și consilieri locali.
„Eu înțeleg, dar întâmpin bariere în a mă exprima. Vorbesc rău, dar înțeleg. Totuși, depun efort pentru a învăța această limbă”.
„Cred că limba de stat are un scop important de a asigura comunicarea. De aceea pot să vă asigur că angajații primăriei comunică bine, indiferent de limba vorbită, discută cu bălțenii. Cu siguranță nu avem nicio problemă de comunicare”.
În acest an, se împlinesc 33 de ani de la instituirea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină.