NordNews
Avem ce spune

VIDEO | După aproape treizeci de ani, sistemul de iluminat pe podul dintre Rezina și Rîbnița a fost renovat, datorită unui proiect finațatde UE

După aproape treizeci de ani, sistemul de iluminare publică de pe podul  peste Nistru între orașele Rezina și Rîbnița a fost  renovat cu sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană. Festivitatea solemnă de lansare a iluminatului  a avut loc luni, 13 ianuarie. Astfel,  cei 60 de mii de locuitori din cele două urbe vor putea ajunge de pe un mal pe altul cu încredere și în siguranță.

“ Până acum cum ați circulat, a fost periculos?
– Da, a fost periculos și intuneric. Acum este mai bine, este iluminat totul. Este iluminat atât orașul, cât și podul”.
  “Până la ora patru se mai putea de circulat, iar după, pe această porțiune de pod se lăsa întuneric. Pe o jumătate de pod ardea lumina, pe alta nu. Era periculos”. 
La eveniment a participat și ambasadorul Delegației UE în țara noastră, Peter Michalko alături de Dima Al-Khatib, reprezentanta Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, instituție responsabilă de implementarea proiectului.
“Acesta este un exemplu, cum noi,  Uniunea Europeană, vrem să susținem pe cei care locuiesc aici. Vrem ca viața lor să fie mai bună”, spune Peter Michalko, ambasdadorul UE.
“Acest proiect va oferi condiții mai bune de trai pentru cei 60 de mii de locuitori din orașele Rezina și Rîbnița. Prin faptul că va oferi un spațiu public mult mai sigur pe care o va oferi acest sistem de iluminat eficent. De asemenea, sistemul de iluminat va minimaliza și numărul de accidente”, scrie Dima Al-Khatib, reprezentanta PNUD.
Pe pod au fost instalate corpuri de iluminat LED de 68 de wați, cu un consum de 5 ori mai mic decât cel al becurilor tradiționale și care au o durată de viață de 25 de ani. Suma totală a investiției a constituit aproximativ 49 de mii de euro, dintre care aproape 34 de mii de euro este contribuția Uniunii Europene,  iar 15 mii de euro – cea a autorităților locale din Rezina.
Proiectul de iluminare a inclus și încercări fotometrice, datorită cărora pe pod nu vor exista pete întunecate.
Iluminarea podului peste Nistru, dintre orașele Rezina și Rîbnița, este unul din cele 14 proiecte de infrastructură selectate prin concurs deschis și realizate prin intermediul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD în perioada anilor 2019-2021.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata