
După două săptămâni de caniculă, în nordul R. Moldova a plouat torențial, pe alocuri cu grindină. Cantitatea mare de precipitații a făcut dificilă circulația pe străzile din Bălți, chiar și pe cele recent renovate. Unele drumuri s-au transformat în râuri în doar câteva minute. Și trotuarele au fost inundate.
Pe unele străzi, sistemul de scurgere a apelor pluviale lipsește cu desăvârșire sau a fost construit cu abateri. Excepție nu face nici Bulevardul Mihai Eminescu, care după fiecare ploaie puternică se transformă într-o mica Veneție.
„Pentru că repară greșit drumurile.”
„Nu sunt scurgeri, măcar două-trei. Erau. Au reparat, dar nimic nu s-a schimbat.”
„Sunt puține scurgeri pentru apa pluvială și blocate”, au spus pietonii.
Nemulțumirea șoferilor este și mai mare. Ei spun că infrastructura proastă sporește riscul producerii de accidente.
„Cred că infrastructura este rea, nu sunt scurgeri, nu se fac investiții în acest sens. Nici oamenii nu au pe unde merge, mașinile stropesc pietonii. Ambuteiaje, în primul rând, gropi astupate cu apă pe care nu le vedem.”
„Pentru că sistemul de scurgere nu este corect construit. S-au obișnuit să niveleze drumurile, apoi să sape și să se gândească la rețele. Drumurile noastre sunt într-o stare deplorabilă”, au menționat șoferii.
Administrația publică locală dă vina pe ploile puternice și deșeurile vegetale.
„Cea mai mare problemă este că sistemul de scurgere a apelor pluviale se înfundă. Nu avem înregistrate careva plângeri. Totodată, cinci autospeciale de la DRCD au intervenit pentru a curăța gurile de canalizare. Sunt înregistrate șapte cazuri de rupere de crengi. Angajații de la spații verzi se ocupă de ele”, a declarat Alexandr Usatîi, viceprimar de Bălți.
Potrivit autorităților locale, pentru reparația capitală a tuturor străzilor din oraș și construcția sistemelor de scurgere a apelor pluviale, este nevoie de peste 2 miliarde de lei.