NordNews
Avem ce spune

VIDEO | După doi ani de pandemie, municipiul Bălți a sărbătorit cu mult fast. Mirosul de frigărui și muzica au adunat mii de oameni

După doi ani de pandemie, municipiul Bălți a sărbătorit cu mult fast. Mii de oameni s-au adunat pentru a marca 601 ani de la fondarea orașului. Ziua a început cu o liturghie și depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din fața primăriei, la care au luat parte autoritățile locale și deputați.

Nicolai Grigorișin a felicitat bălțenii și le-a promis un nivel de trai mai bun.

,,Bălțenilor le urez sănătate și pace, iar orașului nostru îi urez prosperitate, iar tot ceea ce ne-am pus în plan, reconstrucția drumurilor, construcția grădinițelor și școlilor – să se implementeze”, a spus Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.

Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a declarat că municipiul va avea parte de tot sprijinul de peste Prut.

,,Depunem toate eforturile pentru ridicarea nivelului calității vieții în municipiul Bălți. În acest sens, prin prisma parteneriatelor care sunt încheiate cu autoritățile din România, cu organele administrative din România găsim permanent soluții pentru a aduce prin creativitate și inovație noi și noi măsuri pentru ridicarea nivelului de trai”, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul general al României la Bălți

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova, care au venit să sărbătorească alături de bălțeni, spun că depun efort pentru a ca municipiul să se modernizeze.

,,În calitate de deputat îmi propun să susțin toate proiectele de legi, care ar contribui, inclusiv și la dezvoltarea municipiului. Un proiect de lege pe care sper că-l vom promova în continuare în procedură legislativă este statutul municipiului Bălți”, a declarat Liliana Grosu, deputată PAS.

,,Astăzi va fi un Forumul digitalizări orașului Bălți. Ceea ce eu pot să urez este ca orașul Bălți să devină un oraș al viitorului, un oraș cu servicii digitalizate, unde viața cetățenilor să fie mult mai ușoară”, a spus Eugeniu Sinchevici, deputat PAS.

,,În calitate de deputat aș dori ca în municipiul Bălți să aducem mult mai multe investiții. În viitorul apropiat voi fi la Timișoara unde mă voi întâlni cu primarul acestui municipiu cu scopul de a face înfrățirea între orașele noastre. Foarte mult îmi doresc ca orașul Bălți să fie aidoma unui oraș european, un oraș plăcut și dezvoltat”, a declarat Boris Marcoci, deputat PAS.

Iar în piața municipală oamenii au început să se distreze încă de dimineață. Locuitorii și oaspeții orașului s-au adunat la frigărui și băuturi răcoritoare.

,,Facem frigărui din ceafă de porc în cinstea orașului Bălți.  Oamenii stau în rânduri.  50 lei pentru 100 de grame. Am reușit să coacem deja peste 20-30 kg de carne.

,,Indiferent de scumpirea prețurilor și de actuală guvernare, noi vom sărbători ziua orașului Bălți foarte bine.

,,Cum sărbătoriți azi Ziua Orașului? Perfect! Nemaipomenit, mulțumesc!

,,Este o sărbătoare de familie, a orașului, a casei noastre. Ne odihnim, e Duminică, e sărbătoarea Sf. Nicolai, așa că doar odihnă.

,,Stau oamenii în rând. Am gătit mult, deja vreo 20-30 de kilograme.”, au spus oamenii.

Tot de ziua orașului, meșterii populari din nordul țării și-au expus pe tarabe obiectele de artizanat.

,,Sunt articole făcute de noi din piele de oaie țigaie moldovenească, prelucrată de mine personal în atelier, papuci, bondițe, blănuri, covoare din blană. Sunt niște papuci noi, care costă 250 de lei.  Procesul de prelucrare, sunt făcut de mine de la A până la Z, ca să zic așa, numai cusătura îți ia un cea devreme”, a spus Zaporojan Dumitru, meșter popular din r. Cahul.

,,Avem oale de gătit pentru cuptor, avem ulcioare, avem cănuță, avem diferite suvenire pentru decorul casei, farfurii.  Orice mâncare se poate de gătit, tot ce se gătește în cuptor. Cu această oală se gătește în cuptor, nu se gătește la gaz sau la plită, la foc direct”, a spus Vitalie Parlui, meșter popular din Chișinău.

Sărbătoarea a culminat cu un concert grandios susținut de DoReDoS, SunStroke Project, Pașa Parfeni și cunoscuta interpretă din România, Minelli.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"