NordNews
Avem ce spune

VIDEO | După o „absență” de aproape 2 mii de ani, Decebal a ajuns și la Edineț

Bustul Regelui Decebal a fost dezvelit astăzi, în centrul orașului Edineț. Sculptura a fost înălțată grație implicării autorităților locale și Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru. Lucrarea din bronz cântărește aproape 150 kg și a costat 5300 euro.

Soclul a fost finanțat de Consiliul Local al Orașului Edineț.

„Am depus efort considerabil pentru a veni aici, pentru că este o zonă mai specială, o zonă, unde încă dacizmul nu se simțea la el acasă. Sunt sigur că prin Decebal deja a venit și la el acasă, aici, la Edineț, în această zonă. Nu are decât să ne bucure, să ne onoreze și să ne cinstească prin prezența lui, aici, în centru Edinețului. Sunt sigur că va fi de bun augur”, a declarat Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț.

Orașul Edineț este așezat pe o vatră de istorie și cultură dacă. Astfel a motivat primarul orașului, decizia de a edifica în localitate bustul regelui dacilor.

„Decebal a fost simbolul suveranității, romanității din spațiul carpato-danubian. Dacii au fost liberi și poporul nostru este liber”, a spus Ciprian Ciubuc, deputat în Parlamentul României.

„Eu sunt profesor de istorie, ca format. Cum să nu fiu aici prezent, când un simbol al adevărului nostru istoric este inaugurat în centrul Edinețului? Prin acest eveniment încă o dată spunem că suntem acasă”, a afirmat Boris Volosatîi, deputat în Parlamentul României.

Sculptura a fost înălțată grație asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, care a alocat în acest sens 5300 de euro.

„Noi reprezentăm tot trecutul nostru prin haine, după cum vedeți, suntem în perioada aceea. Pentru a afla tânăra generație cât mai mult despre istoria, trecutul și valorile noastre. Și, cum vedeți, în spatele meu este marele rege al dacilor”, povestește Grigore Guțu, președintele Asociației culturale „Dacii Liberi”.

Bustul de aproape 150 kg de bronz a fost realizat de sculptorul Veaceslav Jiglichi, care a muncit la acest proiect o lună și jumătate.

„Suntem daci și ar trebui să știm istoria noastră, de unde suntem, de unde ne-am luat noi. Și cu aceste evenimente și toți din jur o să afle și se mai civilizează puțin”. 

„E o tradiție. Trebuie să susținem tradiție, nu?”.

„Trebuie să fim mândri. Punct”, spun trecătorii.

Lucrările artistice au fost coordonate de Fundația Monumentum din Republica Moldova și Societatea Cultural-Istorică Mihai Viteazul din Ploiești.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata