NordNews
Avem ce spune

VIDEO | După patru ani de tensiuni a fost dezvelit bustul lui Mihai Volontir, în sfârșit

După patru ani de așteptare și de zbateri, bustul regretatului actor de teatru şi cinema, Mihai Volontir, a fost dezvelit, astăzi, pe Aleea Clasicilor din Bălți. La eveniment au participat atât deputați, reprezentanți ai primăriei, actori de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, cât și rudele lui Mihai Volontir.
La eveniment, nu au fost prezente soția și fiica marelui actor. În schimb, la dezvelirea bustului, a venit fratele lui Mihai Volontir, Nicolae.
Sunt mândru de fratele meu. Simțim o durere sufletească, pentru că el nu este lângă noi. El va fi mereu viu în inimile noastre.
Colegii de breaslă, printre care și directorul naționalului din Bălți, Vlad Slavian, spune că bustul lui Mihai Volontir, dezvelit  pe Aleea Clasicilor, nu este doar un omagiu adus marelui actor, ci și faptelor pe care le-a făcut acesta cât mai era în viață.

Cât de semnificativ este, astăzi, acest eveniment, când dăunăzi am sărbătorit Ziua Independenței. Astăzi, îl avem în chip de bronz, în mijlocul nostru, pe Mihai Volontir. Și, astăzi, Mihai Volontir întruchipează cele două sărbători: Ziua Independenței și Ziua Limbii Rromâne.
 

Eu, fiind din generația mai tânără, am avut norocul de a lucra cu el atât în spectacole, cât și, sub egida lui, ca regizor. Am avut multe de învățat de la maestrul Volontir, pentru că avea el o manieră aparte de a juca, o manieră aparte de a explica. 
 
Pe lângă colegi și rude, au vorbit de bine și deputații care au venit la dezvelirea bustului. Este vorba de Doina Gherman, deputata Blocului Politic ACUM, și Alexandru Usatîi, de la PSRM.
Mihai Volontir a militat pentru valorile culturii naționale, cinematografiei și teatrului. Este un model de patriotism. Și noi se cuvine să-i cinstim memoria. Din câte vedeți, este un număr mare de oameni. Acest fapt denotă că oamenii țin la valorile naționale.
Consider că această zi, ziua dezvelirii bustului dedicat lui Mihail Ermolai Volontir, este un eveniment important  nu doar pentru Bălți, dar și pentru toți cetățenii Republicii Moldova. El a fost un om al creației, neordinar. El s-a făcut remarcat încă în perioada sovietică, prin filmele „Budulai”, și a jucat rolul unui ofițer al forțelor aeropurtate sovietice.”
La edificarea bustului din bronz au contribuit financiar fundația Edelweis, consilieri locali, arhitecți și sculptori.
Am avut onoarea să execut chipul marelui artist Mihai Volontir. Multumesc tuturor celor care au contribuit la inaugurarea acestui monument. 
 
În 2015, s-a vorbit că, în centrul orașului Bălți, va fi edificat un monument dedicat marelui maestru Mihai Volontir. Pe atunci, fostul primar s-a bătut cu pumnul în piept că va face tot posibilul ca el să-și găsească locul în centrul orașului. În 2018, sub egida mea, în calitate de consilier local, am decis să instalăm bustul marelor actor pe Aleea Clasicilor din Bălți, alături de Grigore Vieru și Mihai Eminescu.
Mihai Volontir  a fost actor și deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, între anii 1990-1994. El a fost unul dintre cei 278 de delegați ai primului parlament al Republicii Moldova, care au votat Declarația de Independență, la 27 august 1991.
În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai l-a făcut celebru nu doar în întreg spațiul ex-sovietic, ci și în lumea întreagă.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"