NordNews
Avem ce spune

VIDEO | După patru secole, Mihai Viteazul revine în satul Cobani, raionul Glodeni

Bustul Regelui Mihai Viteazul va fi instalat în satul Cobani, raionul Glodeni. Sculptura va fi înălțată grație împlicării autorităților raionale Glodeni și membrilor Asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”.


Bustul marelui voievod și înfăptuitori al Unirii Principatelor din 1601 va fi realizat din piatră de Cosăuți sau bronz și va fi inaugurat pe 27 mai.

„Ținând cont de unele elemente istorice că în anul 1600 când armata lui Mihai Viteazul mergea spre Hotin a făcut un popas în regiunea satului Cobani am decis să aplasăm aici un bust al marelui domnitor Mihai Viteazul. Sperăm că va fi o colaborare frumoasă între primăria satului Cobani, consiliul raional Glodeni și Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, a spus Ion Cojocari, preşedintele raionului Glodeni.

Tot grație Asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru”, Filiala Glodeni a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița Năsăud, România a găzduit cenaclul literar-istoric „Constantin Stere, între politică și literatură” care s-a încheiat cu o donație de carte românească.

„De fiecare dată când vin donez cărți pe care le-am scris eu, cărți importante din punct de vedere militar cum este „Jurnalul Cavalerului”, dar și cărți dedicate tinerii generații”, a declarat Mircea Cosma, Director Executiv al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.

„În raionul Glodeni avem multe biblioteci, în fiecare sat există bibliotecă, avem bibliotecă raională, avem filiala bibliotecii „George Coșbuc” și sperăm că astfel de donații de carte, care sunt aduse din România, sunt și vor fi în continuare o tradiție care va dăinui în timp”, a adăugat Ion Cojocari.

Evenimentul, ce are ca scop unirea culturală a celor două maluri românești ale Prutului, a continuat în parcul din orașul Glodeni, unde a fost inaugurat Monumentul Tuturor Eroilor Neamului.

„Acest vultur înseamnă istorie și aduce memoria eroilor noștri, ca ea mereu să dăinuie și să fie vie. El semnifică independență și suveranitate și este un simbol al libertății”,  a conchis Ion Cojocari, preşedintele raionului Glodeni.

Asociația „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” a fost constituită în anul 2005 și reunește 30 de raioane din Republica Moldova. Datorită ajutorul acordat, în anul 2020, casa părintească a regretatului poet român Adrian Păunescu din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost renovată și transformată într-un muzeu al literaturii române.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata