NordNews
Avem ce spune

VIDEO | După scumpiri, bălțenii circulă mai puțin cu troleibuzul: „Se supără când le spun că e 5 lei”

Bălțenii circulă mai puțin cu troleibuzul după ce călătoriile s-au scumpit cu 2 lei. Noul tarif de 5 lei, votat de Consiliul Municipal în luna decembrie, a intrat în vigoare în prima zi a acestui an. Unii călători încă sunt surprinși de majorare și cred că biletul este prea scump.

,,Ei știu că trebuie să plătească 3 lei, când le spui despre 5 lei se supără.  Oamenii spun că trebuie să fie scris asta pe panouri informative la fiecare troleibuz, ca să fie informați despre asta”, a spus un taxator.

Șoferii și taxatorii spun că o călătorie cu troleibuzul a ajuns să coste cât cea cu autobuzul, așa că numărul pasagerilor a scăzut simțitor.

,,Nu trebuiau să-l scumpească.  E prea mult, trebuia să fie vreo 4 lei. Acum mai mulți oameni preferă să facă o călătorie cu autobuzul. Oamenii sunt surprinși pentru că nu toți cunosc despre asta. E scump pentru ei 5 lei, dar trebuie să călătorească.  Oameni sunt mai puțini pentru că biletul pentru o călătorie cu autobuzul costă cât cea cu troleibuzul. Nu mai este nicio diferență” a spus un șofer.

Bălțenii se plâng că noul tarif este prea mare pentru buzunarele lor.

,,Desigur că e mult mai ales pentru pensionari care au o pensie minimă. La Chișinău e 6 lei, și mai scump.

,,Cum vă gândiți, cu pensia pe care o avem astăzi, ce să facem?

,,Da, e scump. Dacă e să scoți din salariu, da. Sunt oameni care în toată ziua vin și plătesc câte 5 lei încolo și 5 lei înapoi, e foarte scump”, au spus pasagerii.

Călătoriile în mai multe direcții îi costă scump mai ales pe familiile numeroase, care cheltuie aproape dublu pentru călătoriile zilnice.

,,Mai ales că am doi copii, mai vin și eu cu ei, vă dați seama.  Pentru salariile care sunt în Moldova este foarte mult. Eu foarte mult călătoresc cu troleibuzul. Am nevoie la autogara, apoi în centru. Trăiesc la BAM. Circul de 4-5 ori.

,,Pentru părinți, bunei este foarte scump, dar chiar și pentru copiii de la școală. 5 lei este foarte mult, foarte mult. Cu 3 lei se mai descurca lumea, dar acum chiar e foarte mult”, au spus alți pasageri.

Totuși, sunt și pasageri care cred că prețul călătoriilor este unul justificat și că întreprinderea municipală suportă cheltuieli mari pentru întreținerea troleibuzelor.

,,Aici este inclus tariful la electricitate, noi știm că prețul pentru energie s-a majorat. Apoi amortizarea, așa că este un preț normal. Nu este nimic grav”, a spus un alt locuitor al orașului.

Consilierul municipal, Sergiu Burlacu este unul dintre puținii aleși locali care a fost împotriva majorării tarifului pentru o călătorie cu troleibuzul. Acesta a declarat că a sesizat instituțiile competente pentru a verifica legalitatea deciziei.

,,Direcția Troleibuze Bălți nu plătește niciun fel de tarif diferențiat pentru serviciul de furnizare al energiei electrice. Ba mai mult, acest preț este mult mai mic decât la consumatorul casnic. Dați-vă seama, 5 lei pentru o călătorie. Oamenii dacă ar veni din Elizaveta, sau au de făcut vreo patru rute prin Bălți, au de lăsat per persoană vreo 20 de lei. Pentru o familia s-ar ridica 100 de lei, ceea ce ar însemna 3 mii de lei pe lună, în condiția în care omul sau familia are un venit de 10-12 mii de lei. Este a patra parte din venitul obținut trebuie să îl dea doar pentru călătoriile cu troleibuzul. Eu nu pot califica această decizie decât un furt sau un jaf al intereselor bălțenilor”, a declarat Sergiu Burlacu.

Șefa ,,Direcției Troleibuze Bălți” spune că scumpirile au avut loc din cauza că, în acest an, întreprinderea municipală va primi cu 30 de milioane mai puțin din bugetul local.

,,Potrivit formulei după care lucrăm, primăria ne achită pentru 1 km parcurs. Astfel, pentru un singur an, finanțarea pentru întreprinderea noastră trebuie să fie 70 de milioane de lei. În buget este deficit. Astfel, dacă călătoria va costa 5 lei, atunci se va acoperi limita finanțării. Adică, noi rămânem cu 40 de milioane de lei, pentru că bugetul municipal nu poate să  finanțeze necesitățile întreprinderii noastre, stipulate în contract”, a explicat  Elena Maximciuc, șefa ÎM „Direcția Troleibuze Bălți”.

Amintim că, ultima dată, biletele pentru transportul public din Bălți s-au scumpit în luna martie a anului trecut, cu un leu pentru troleibuze și doi lei pentru autobuze.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"