NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ei se ceartă, iar bălțenii suferă. Cine este vinovat de reparația fără sfârșit de pe strada Independenței

Deja de trei ani, locuitorii din Bălți așteaptă reabilitarea unui segment de drum de pe strada Independenței. Reparația încă nu a fost finisată, iar primăria riscă să intre în litigiu cu agentul economic pentru faptul că nu ar fi achitat sumele necesare pentru executarea lucrărilor. În timp ce părțile se acuză reciproc, cel mai mult au de suferit locuitorii care circulă pe acest drum.

,,Trei ani, de trei ani se face drumul acesta. 300-200 metri se fac timp de 3 ani. Așa primar avem noi. În fiecare zi merg pe aici, întreb când se va face acest drum și îmi răspund că nu au unde se grăbi. Banii sunt, sunt.

,,Nu este comod să mergi pe aici. Deja timp de 3 luni tot promit că se va face, dar se face de 2, 3 ani.  E incomod, mai ales cei care sunt cu cărucioarele, cu copiii, mai ales noaptea, când treci prin această zonă.

,,Tot așteptăm să se termine și nu se mai termină. Acuma bine că au pus acest trotuar, că înainte erau pietre și nici nu puteai să mergi pe aici, îți stricai încălțămintea. Trebuie să înconjori, nu e comod, dar așteptăm”, au spus locuitorii orașului.

O investigație realizată de Asociația pentru Drepturile Omului LEX XXI scoate în evidență lacunele proiectului și inacțiunea ambelor părți. Bogdan Golovatiuc este Directorul Executiv al întreprinderii ,,Tehnologica Construct”. Compania a semnat un contract cu primăria mun. Bălți în noiembrie 2021, în baza căruia urma să execute lucrări de reparație capitală a străzii Independenței, de la strada Pușkin până la strada Stamati. Suma totală fără TVA a acestui contract a constituit aproape 8 milioane de lei. Lucrurile au căpătat o altă întorsătură în august 2022, atunci când reprezentanții companiei de construcții au anunțat că autoritățile locale refuză să achite lucrările executate și vor să rezilieze contractul.

,,Domnul primar consideră că mai bine reziliază contractul cu mine, vine cu „Drumuri Bălți” sau cu cine consideră dânsul de cuviință și astupă, pune stratul de asfalt, pentru că acuma totul este pregătit, doar asfaltul trebuie turnat. Responsabilul tehnic a venit, a verificat, e doar de pus asfaltul. Eu am niște bani blocați aici în garanția de execuție. Voi, de fapt, asta urmăriți, penalizări, să luați banii. Cumva se primește că tot eu rămân dator, tot eu rămân vinovat, dar asta nu se va întâmpla pentru că vom ajunge în judecată dacă noi nu cădem la o înțelegere”, a povestit Bogdan Golovatiuc, Director executive ,,Tehnologica Construct”.

Bogdan Golovatiuc menționează că primăria de Bălți îi datorează 3 milioane de lei pentru lucrările adiacente de construcție, precum schimbarea cotelor și a bordurilor. Responsabilul tehnic pentru efectuarea lucrărilor spune că banii nu pot fi achitați până când proiectul nu va fi reactualizat.

,,Proiectantul se află acum în Anglia. El trebuie să facă schimbările. Schimbările de aici noi singuri le facem. El a spus să mergem că schimbările vor fi, dar când? Până când nu o să fie toate schimbările cu ștampila de la proiectant, eu nu am dreptul să-i semnez lucrările, cu toate că eu le primesc aici, pe loc”, a spus Valeriu Tabuica, responsabil tehnic de efectuarea lucrărilor.

Potrivit agentului economic, caietul de sarcini nu corespunde deloc cu realitatea. Tot conform proiectului, de-a lungul parcării urmau să fie plantați copaci, însă aceștia lipsesc.

,,Au fost copaci mari, au fost tăiați. Mi s-a promis că vor fi răsădiți. Au fost sădiți copaci mici, cu coroană mică. După asta au făcut iar o schimbare, i-au scos, au spus că îi vor replanta, dar nu îi vedem nici pe unul. Pe această stradă este nevoie să fie copaci, cu o coroană mai mare”, a menționat Maxim Burduja, activist civic.

Consilierul municipal, Sergiu Burlacu acuză actuala conducere a primăriei că lucrează în detrimentul bălțenilor și că este interesat să aleagă un alt agent economic pentru finisarea lucrărilor.

,,Bălțenii urmează să sufere încă o perioadă îndelungată de timp din lipsa capacităților administrative a unei găști care se află astăzi la conducerea mun. Bălți.  Iar odată cu apariția apelor sau ploilor și înghețurilor ne putem aștepta la deteriorarea stratului de beton asfaltic, astfel încât în urma unei ierni geroase, cumplite, cred eu că primăvara ne va arăta toate fisurile pe acest drum”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal din Bălți.

De cealaltă parte, primarul orașului Bălți neagă acuzațiile și dă vina pe agentul economic.

,,De tot este vinovat Grigorișin, este clar. A fost o licitație, în care au fost pregătite anumite sarcini, parametrii materialelor pentru reparația acestui segment de drum. Atunci când agentul economic participă la licitație, el trebuie să facă cunoștință cu totul. În acest caz, agentul economic și-a imaginat un alt tip de trotuar. I-am venit în întâmpinare și au spus da. Agentul economic nu e pregătit din punct de vedere financiar. Când un agent economic câștigă o licitație, el trebuie să construiască din banii săi. După realizarea lucrărilor este plătit. În cazul nostru, acest lucru nu s-a întâmplat. Primăria mun. Bălți nu este datoare agentului economic ,,Tehnologia Construct” cu nimic. Dacă astăzi se va decide să preluăm acest obiect de construcții, atunci, credeți-mă, agentul economic ne este și dator cu bani”, a spus de partea sa Nicolai Grigorișin, primarul mun. Bălți.

Autoarea investigației LEX XXI, Valeria Ciolac, consideră că ambele părți implicate în conflict poartă o parte din vină, din cauza că nimeni nu a întreprins inițiative concrete atunci când au apărut primele probleme și neînțelegeri contractuale.

,,Pot zice cu certitudine că ambele părți au greșit, ambele părți au de unde învăța. Spre exemplu, dacă mă refer la același operator economic. Dacă SRL ,,Tehnologica – Construct” și-a dat seama că acest caiet de sarcini este neconform, că primăria nu-și îndeplinește careva obligații, păi, operatorul economic, conform legii, trebuie și este încurajat să întreprindă anumite acțiuni. Spre exemplu, să înceapă anumite negocieri cu autoritatea contractantă, să rezilieze contractul dacă este nemulțumit, să sesizeze organele de drept competente și așa mai departe. Noi nu am văzut acest lucru când problemele au început să apară.  Autoritatea contractantă dacă tot a învinuit operatorul economic de incompetență în executarea de atribuții și așa mai departe, există mijloace legale, nu pe facebook cum se face la noi, prin care autoritatea contractantă ar fi putut să întreprindă anumite acțiuni”, a conchis Valeria Ciolac, reprezentanta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI.

Potrivit autorităților, primăria urmează să rezilieze contractul cu ,,Tehnologica Construct” și să anunțe o nouă licitație pentru a alege un alt agent economic. Asta înseamnă că lucrările de reparație pe acest segment de drum vor dura încă cel puțin un an de zile.

1 Comentariu
  1. […] Bălți să ocolească cadrul normativ al Republicii Moldova?,  reportaje – cel mai recent fiind VIDEO | Ei se ceartă, iar bălțenii suferă, infografice, dialoguri publice, materiale şi campanii informative. Toate aceste produse vor […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"