NordNews
Avem ce spune

VIDEO | El și pe Hamlet l-a jucat pe scena teatrului din Bălți

La 22 noiembrie, a urcat la ceruri actorul de teatru și film Vlad Ciobanu. I-a jucat pe Hamlet, Machbet și Don Juan. A fost director al Centrului Național al Educației prin Artă din Chișinău și lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Puțini însă știu că Vlad Ciobanu a studiat timp de doi ani la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, specialitatea: Limba și literatura engleză, limba și literatura franceză.

Eu, domnilor, m-am născut artist și artist voi rămâne până în ceasul cel din urmă…

Părinții au vrut să-l vadă profesor, el însă a ales altă cale pentru a oferi oamenilor emoții frumoase.

Între anii 1985-1987, Vlad Ciobanu a studiat la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Anume aici l-a găsit marele regizor Emil Loteanu și i-a propus junelui de optsprezece ani să-l joace pe Eminescu tânăr”, a spus Dumitru Pelin, reporter NordNews.md.

 Avea ceva special în înfățișare și în felul de a fi… De parcă Dumnezeu i-a hărăzit un rol anume…

Vlad (…) se deosebea printr-un aer aristocratism, la o vârstă foarte tânără. Avea ceva din Eminescu junele. Era animat de un suflu romantic și la nivel de vestimentație să poarte lucruri parcă distonau, bine controlată a campusului. Lucru care întroducea, după mine, anumite note”, a menționat lectorul universitar, Anatol Moraru.

Fostul decan al Facultății de Limbi Străine, Ion Manoli susține că Vlad Ciobanu a mers împotriva voinței părinților și a ascultat doar de chemările inimii.

Părinții lui au fost de mai multe ori la facultate, i-am cunoscut, mă rugau să fac tot posibilul pentru ca el să nu facă limbi străine și că nu are nevoie de actorie. Dar, a venit Loteanu, regretatul Loteanu, care i-au convins, după vreo trei ore de dialog cu el”, a adăugat profesorul universitar Ion Manoli.

Avea doar 17 ani și platoul de filmare era pentru el un paradis necunoscut.

Eram, atunci, în 85, la o vârstă ceva mai fragedă și lumea artelor, lumea filmului îmi era pe atunci străină…”.

Rolul în filmul „Luceafărul” a fost prima și unica sa experiență cinematografică…

Unicul meu film a fost Luceafărul, filmat la TeleFilm…” a menționat într-un interviu regretatul actor, Vlad Ciobanu.

În perioada studenției bălțene, Vlad Ciobanu a locuit în căminul. Meridian, care era destinat studenților de la Facultatea Limbi și Literaturi străine”, a relatat reporterul NordNews.md, Dumitru Pelin.

„Aici, în această odaie, a stat Vlad Ciobanu. Aici o trăit când era student. A fost aici, doi sau trei ani, după aceea el s-a dus la actorie. În odaie erau cazați patru băieți, era cu verișorul lui Vitalie Ciobanu, el și Gicu Munteanu”, a spus intendenta căminului „Meridiane”, Lidia Muzîca.

Vesel, generos, creativ și rebel cu măsură. Așa a rămas în memoria celor care l-au cunoscut fostul student de la Limbi Străine, Vlad Ciobanu.

„Cânta, avea o voce frumoasă, totul făcea, lui îi plăcea mult actoria. El și pe Hamlet la jucat pe scena teatrului din Bălți”, a menționat intendenta.

Actorul Vlad Ciobanu suferea de leucemie. În luna iulie a fost internat în stare gravă într-un spital din Iași. S-a stins din viață duminică, 22 noiembrie, la două săptămâni după ce s-a infectat cu noul Coronavirus. Artistul avea 53 de ani.

E păcat pentru că lumea e părăsită în ultimul timp de oameni foarte buni, de cei care sunt chemați să facă mult bine oamenilor”, a adăugat lectorul universitar, Anatol Moraru.

Să mori, să dormi… Nimic mai mult, iar printr-un somn să-nchei săgeți și mii de lovituri firești…  … Să mori, să dormi, să dormi…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"