NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Elenovca, satul în care au rămas cinci locuitori din cei 400 de altădată

Cu 70 de ani în urmă, pe aceste câmpuri pustii se auzeau râsete de copii, gospodarii organizau nunți și cumetrii, iar casele erau ridicate una după alta. Peste decenii, goniți de vreme și nevoi, oamenii din satul Elenovca, raionul Dondușeni, au trecut cu traiul în alte localități. Acum, în sat au rămas doar cinci locuitori și trei case.


În Elenovca nu a rămas nici urmă de școală, poștă sau magazin. Pentru a fi consultați de un medic sau pentru a-și face cumpărăturile, oamenii sunt nevoiți să meargă în satul vecin.

E greu, drumuri nu sunt, școală nu este, punct medical, magazin nu este, nimic din prima necesitate pentru om, a spus Valeriu Panțir, locuitor al satului Elenovca.

În timp ce unii au plecat, Valeriu Panțir a decis să-și facă gospodărie în Elenovca. A venit cu familia în sat acum 20 de ani. A rezistat însă doar el, soția și fiul au plecat în Rusia, în căutarea unei vieți mai bune. În treburile gospodărești, bărbatul este ajutat de o tânără orfană, pe care a primit-o în casa sa construită acum peste 100 de ani.

Anul trecut era apă, de aici până la capătul celălalt, când plouă puternic, primăvara când se topește zăpada, în același mod, apa acoperea până și podul, la Baraboi se închidea drumul, trebuia să mergi pe podul cel îndepărtat ca să ajungi, doamne ferește de o ambulanță, pe așa glod, aici nu ajunge nimeni, povestește bărbatul.

Valeriu Panțir a fost cioban. Recent, și-a cumpărat 30 de vaci. Bărbatul speră să agonisească bani, pentru a-și amenaja gospodăria.

Laptele nu costă mult, îl vând cu patru lei per litru. Eu sunt producătorul, de ce să nu vină la mine mașina de transportare a laptelui și să ia de la mine lapte. Mai sunt alții ca mine și așa va fi și mai departe. Deoarece avem mai multe vaci, cheltuielele sunt mari. Pământul trebuie semănat, cultivat, totul plătim, că nu avem tractorul nostru, a adăugat Valeriu Panțir.

Unele fântâni au secat, altele au ajuns într-o stare deplorabilă. Locuitorii consumă doar apă din izvor, care se află la 300 de metri de case.

Izvorul trebuie curățit. Iată așa noi luăm apă de băut, de aici, de la izvor, nu are importanță, că e iarnă sau vară.

În liniștea din Elenovca locuiește și această femeie, împreună cu soțul și mama sa. Gospodina se plânge că din cauza înghețurilor toate culturile din grădină i-au fost compromise. Familia riscă să rămână fără provizii pentru iarnă.

Am avut piersici, au înghețat, am pierdut și caisele, cireșii, vișinii. Am rămas fără căpșuni, aveau flori, dar s-au făcut negre, a fost compromisă. Așa este locul, avem râul aproape, e frig, a spus femeia.

În tot satul, doar o casă pustie a rezitat în fața anilor și a intemperiilor.

Acum două decenii, în această casă era cald și confortabil, în casă ardea lumina, iar doi oameni în etate stăteau la vorbă. Acum, acest teren este împânzit de buruieni, casa se dărâmă, iar la ușă atîrnă un lacăt demult ruginit.

Tot ce a rămas de la gardul din această curte este această porțiune de sârmă ruginită.  Iar aici, sub acest morman de pământ, se află beciul, unde proprietarii își păstrau proviziile.

Autoritățile locale spun că în anul 1950, satul Elenovca număra 400 de locuitori.

Unii au trecut cu traiul în satul Briceva, mai mulți în satul Târnova. Era pe timpul uniunii sovietice, când nu aveau voie să construiască acolo, ei se mutau cu traiul acolo unde le permitea – Târnova sau Briceva. În timpul uniunii sovietici, doreau să mărească populația satelor mai mari, iar din satele mai mici încercau să scape de toți oamenii, să nu fie populație acolo, a declarat Victor Bodorin, primarul comunei Tîrnova.

În fiecare an, de pe harta Republicii Moldova dispar câte patru sate.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"