NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Eminescu este liantul dintre R. Moldova și România, dintre Bălți și Botoșani”. Cum a fost comemorat „poetul nepereche”

Se împlinesc 133 de ani de la moartea marelui poet național, Mihai Eminescu, „poetul nepereche” și „luceafărul poeziei românești”. Pe Aleea Clasicilor Culturii Naționale din Bălți au răsunat cântece, s-au citit poezii și au fost așternute flori la bustul poetului. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în casa de  sănătate a medicului Şuţu din București.


„Opera lui Mihai Eminescu s-a evidențiat prin poezie și prin piesele care au fost dramatizate. La teatrul nostru a fost și montată opera lui cu foarte mulți ani în urmă care a avut un succes foarte mare. Este vorba despre CălinZburătorul”, a declarat Onorina Tănase, Director General Interimar al Teatrului Național ,,Vasile Alecsandri” din Bălți.

„Pe 15 iunie, tradițional, odată cu înflorirea copacilor de tei, toată lumea culturală cunoaște că a trecut în eternitate acum 133 de ani în urmă marele nostru Eminescu. Este un eveniment cultural deosebit pentru întreaga comunitate românească deoarece prin cultură se dezvoltă și crește cultul unei societăți”, a adăugat Ala Condrea, vicedirectoarea Spitalului Clinic Bălți.

Mihai Eminescu a fost și jurnalist, prozator, ales post-mortem membru al Academiei Române. Eminescu a fost supranumit „luceafărul poeziei românești” și a rămas cel mai important reprezentant al romantismului din literatura română, un remarcabil erudit și militant activ pentru dreptul la existența națională a poporului român.

„Astăzi am venit să-l comemorăm pe Eminescu, dar cea mai bună metodă de a onora memoria unui poet este să-i citești poeziile.”

„A fost un geniu al secolului. Cu toate că generația mea, din păcate, a învățat mai puțin opera lui, totuși, el este iubitul nostru poet român.”

„Mihai Eminescu a fost un mare poet. Eu consider că are poezii foarte frumoase. Are și poeme despre dragoste, sunt înduioșătoare, sensibile”, au spus oamenii.

În prezent, în Bălți este implementat proiectul „Eminescu: o cultură – o rută în zona transfrontalieră Bălți – Botoșani”, care presupune renovarea unor spații publice, dar și deschiderea unui Centru educațional-cultural și de cercetare a patrimoniului literar universal în incinta Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu”.

„Oamenii aceștia care astăzi îl cinstesc și-l comemorează pe Mihai Eminescu reprezintă temelia vieții noastre de mâine. Eminescu este cel care ne-a permis astăzi în realitate să ne gândim la niște proiecte de dezvoltare a orașului nostru. Eminescu este liantul dintre Republica Moldova și România, dintre orașul Bălți și orașul Botoșani și sper că în curând în Bălți va apărea traseul turistic-cultural Un Eminescu – o rută”, a declarat Tatiana Dubițcaia, viceprimar de Bălți.

Bălțenii cred că Eminescu merită mai multă atenție, poate chiar în fiecare zi, pentru a transmite această cultură și următoarelor generații.

„Eminescu a scris nu doar poezii, dar și poeme, proză, iar temele pe care le-a abordat atunci sunt actuale și acum. Noi doar de două ori pe an îl comemorăm pe Eminescu, atunci când s-a născut și când a murit.”

Împrejurările în care marele poet s-a stins din viaţă sunt încă o  controversă. Se ştie că a fost internat într-un centru de  sănătate. Mihai Eminescu este înmormântat la Bucureşti, în Cimitirul Bellu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"