
Opere din creația Luceafărului poeziei românești au fost prezentate pe scena Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din municipiul Bălți. Elevi de pe ambele maluri ale Prutului au prezentat două spectacole despre istoria neamului român, în cadrul proiectului: ,,Eminescu: o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți”.
Proiectul vine să îndemne și să învețe tinerii să promoveze patrimoniul cultural.
,,Fiind un proiect despre Eminescu, cred că a prins foarte bine. Am încercat să reparăm o greșeală a istoriei, prin care opera dramatică a lui Eminescu a fost un pic lăsată într-o parte”, a spus Dorica Coca, coordonator artistic.
Elevii Colegiului Național ,,Mihai Eminescu” din Botoșani au reușit să transpună în scenă poemul dramatic în trei acte al lui Eminescu: ,,Decebal.”
,,Versurile pe care le-am învățat, mi-a plăcut rolul în sine, cum a fost scris. Cumva, asta m-a ajutat să învățat mai ușor”, a spus Teodor-Marian Melinti, elev din Botoșani.
,,Noua generație stă prea mult în fața telefoanelor, tabletelor și uită. Ei nu trăiesc ceea ce noi am trăit. Prin astfel de evenimente, reușim să transmitem o emoție, transmitem copiilor din generația de astăzi spiritul sufletului de român”, a spus Diana Timofti, elevă din Botoșani.
Iar elevii din Bălți au prezentat poemul eminescian: ,,Criticilor Mei”.
,,Sunt foarte fericit pentru că, au făcut tot ce am vorbit. Am retrăit pentru ei mai mult decât ei. Tot ce se face în aceste proiecte transfrontaliere cu frații români este de o importanță absolută”, a menționat Ciprian Răcilă, coordonator artistic.
,,Spectacol în care am fost protagonistul reprezintă ideea că poporul român nu va muri niciodată și creația eminesciană va tăinui spre infinit. Cred că Botoșaniul a jucat un rol important în această activitate, iar tot ce s-a întâmplat astăzi a fost magic”, a spus Marius Luncașu, elev din Bălți.
Alte două spectacole vor fi prezentate mâine, tot pe scena LT „Mihai Eminescu” din Bălți. Pe lângă componenta culturală, proiectul transfrontalier presupune și dezvoltarea infrastructurii municipiului Bălți.
,,Avem traseul cultural eminescian la Bălți, Aleea ,,Lacul cu Nuferi”, parcul central. Când veți vedea acolo o investiție, să știți, că este pentru folosul dumneavoastră, este în beneficiul dvs, pentru că dvs reprezentanți partea cea mai frumoasă a municipiului. Rămânem un partener corect față de dvs, vă rugăm să vă bizuiți pe noi de fiecare dată când aveți nevoie și nu vă vom dezamăgi niciodată”, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.
Totodată, în cadrul liceului ,,Mihai Eminescu” din Bălți va fi creat un nou centru de cercetare pentru copii.
,,În rezultatul implementării proiectului va fi renovată sala în care ne aflăm acum și va fi instituit centrul cultural educațional și de cercetare a patrimoniului național românesc”, a spus Nina Grapă, Directoarea LT ,,Mihai Eminescu” din Bălți.
Autoritățile locale bălțene consideră că județul Botoșani a reușit să ne ofere un suport semnificativ în dezvoltarea orașului, iar cooperarea va continua.
,,Ne bucurăm foarte mult de parteneriatul constructiv și durabil cu mun. Botoșani, demonstrat atât prin suportul financiar acordat de primăria mun. Botoșani pentru dotarea instituției de educație nr. 6 ,,Luceafărul” din mun. Bălți cu mobilier și utilaj tehnologic pentru blocul alimentar, cât și pentru implementarea altor proiecte transfrontaliere în domeniul educațional și al culturii”, a ținut să spună Tatiana Dubițkaia, viceprimar de Bălți.
,,Vă asigurăm că noi, cei din primăria Botoșani, ne manifestăm în continuare deschiderea pentru orice inițiative menite să ajute cele două comunități ale noastre”, a conchis Raluca Maria Bașcălău, manager de proiect, Primăria mun. Botoșani.
Costul total al proiectului ,,Eminescu: o cultură, un traseu în zona transfrontalieră Botoșani-Bălți” se cifrează la 1 milion 620 de mii de euro dintre care peste 800 mii de euro sunt pentru municipiul Bălți. Primăria locală a anunțat pentru a treia oară licitație pentru modernizarea Parcului Central. Agenții economici pot depune ofertele până la 6 februarie 2023. Lucrările ar urma să înceapă la 5 martie 2023, iar termenul limită pentru realizarea tuturor lucrărilor este luna noiembrie 2023.