NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Epuizați și stresați după primul examen de bacalaureat. 3000 de elevi din Bălți au susținut proba la Limba și literatura română pentru alolingvi

Nu au putut vorbi din cauza emoțiilor. Unii elevi din Bălți au amuțit după ce au susținut examenul la Limba și literatura română pentru alolingvi. Și mai stresați au fost părinții care au venit să-și susțină odraslele. După trei ore de concentrare la maxim, unii elevi au ieșit istoviți, dar siguri că vor obține o notă pozitivă la prima probă de bacalaureat.


– Am cam obosit după examen. Aș vrea să mă odihnesc puțin. Eu nu pot acum să mă exprim normal nici în limba rusă. Am scris totul în limba română. Cer scuze.

– Puteți să vorbiți cu noi în limba română.

-Sunt obosit, cer scuze. 

„Cred că examenul a fost foarte simplu. Îmi este un pic dificil. Cred că mulți dintre elevii care s-au pregătit de Bacalaureat le este mai simplu să-și exprime gândurile în formă scrisă decât verbal. Majoritatea vorbitorilor de limbă rusă nu sunt obișnuiți să discute”, au spus candidații.

Și elevii Colegiului de Medicină din Bălți au venit să susțină examenul la Limba și literatura română. Proba a avut loc în cele patru centre de bacalaureat: LT „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, LT „Mihai Eminescu”, LT „Lucian Blaga” și LT „Vasile Alecsandri”.

„Tema eseului a fost bunătatea și ajutorul reciproc. Trebuie să ajuți pentru a fi ajutat. Eu am învățat, dar acum sunt foarte emoționată și nu pot să redau conținutul poemelor.”

„Cred că am susținut, dar nu știu pe ce notă. Cred că va fi o notă bună. Eu vreau să termin colegiul și să devin un medic bun.”

Părinții elevilor împreună cu diriginții au așteptat sub geamurile centrelor de bacalaureat trei ore, atât cât a durat examenul.

„Pentru copii este un moment emoționant. Își fac griji. Este firesc. Știți cum e, crezi că știi totul, dar vii și nu știi nimic. Pentru mine e emoționant. Credeți-mă, nu am dormit toată noaptea”, a spus Ilona Balta, diriginta clasei a XII-a B, LT „A. Pușkin”.

„Am venit să-mi susțin copilul într-o zi grea pentru el. Astăzi are un examen important. Dacă va susține BAC-ul, planificăm să mergem la studii în România.”

„Ne facem griji pentru toți. Nu doar pentru copilul meu, dar pentru toți. Este emoționant, dar nu pentru elevi, ci pentru părinți. Băiatul meu este liniștit. Dacă avea alt caracter, cred că m-ar fi întrebat de ce merg cu el”, au mărturisit părinții.

Doi elevi premianți ai Olimpiadei Republicane la Limba și literatura română au fost scutiți astăzi de examen.

„Susțin examenul astăzi 364 de absolvenți din instituțiile cu predare în limba rusă. Examenele sunt organizate în patru centre”, a declarat Alexandru Roșca, șeful Secției politici educaționale și management, Direcției de Învățământ Bălți.

La proba de examen la Limba și literatura română pentru alolingvi au participat peste 3 mii de candidați. Potrivit Ministerului Educației, la examenul național de bacalaureat 2022, organizat în perioada 3-21 iunie, urmează să participe 17.700 de candidați admiși, care vor susține probele de examen în cadrul celor 93 de centre de bacalaureat instituite în întreaga țară.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"