NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Eroii din Bălți au revenit acasă:„A fost ceva ca în filmele de groază. A fost strașnic în Grecia”

A fost ceva ca în filmele de groază. A fost strașnic”. Așa descriu pompierii din Bălți, cele văzute în Grecia, acolo unde au participat la stingerea incediilor forestiere de pe insula Evia. Șase pompieri din Bălți au participat la misiunea de lichidare a incendiilor, unde au salvat mai multe animale, blocate în flăcările din pădure. Poporul elen a răsplătit truda salvatorilor cu aplauze și lacrimi de mulțumire. 


Constantin este unul dintre cei șase pompieri din Bălți care a dat o mână de ajutor colegilor săi din Grecia. Se numără printre cei mai buni salvatori din nordul țării, așa că a decis că ar putea face față provocării.

„De mic copil adoram când vedeam vreo mașină de pompieri și deja din băncile școlii doream să devin și eu un pompier. Mi-am început meseria ca un simplu salvator, iar acum, am ajuns la rangul de șef de schimb”, a declarat Constantin Tărîțe, pompier.

În misiunea din Grecia au fost implicate patru autospeciale din Republica Moldova. Salvatorii noștri, împreună cu cei din România au stins peste 420 de focare.

„Misiunea internațională a durat nouă zile. Drumul din Chișinău spre Republica Elenă a durat mai multe de 31 de ore. Am plecat cu patru autospeciale, dintre care două autocisterne. A fost un drum foarte greu. N-am văzut niciodată astfel de distrugeri în masă cauzate de foc. A fost ceva ca în filme, a fost strașnic”, a spus Constantin Tărîțe.

Printre pompierii care au participat la lichidarea incendiilor din Grecia se numără Ion Pîcălău, în vârstă de 24 de ani. Este fiu de salvator, așa că nu a stat prea mult pe gânduri, atunci când a pornit la drum.

„Tata a fost pompier și m-a îndemnat să merg pe urmele lui.  Este o onoare pentru noi, mă mândresc foarte tare pentru că ceea ce facem, lucrul nostru este prețuit.  M-a șocat cel mai tare cum totul era distrus, casele, mașinile. Mergeam pe dealuri, chiar și tractoarele erau distruse, cred că lumea nu a reușit să le ia de acolo. Animale arse, o imagine foarte tristă”, a menționat Ion Pîcălău, salvator.

Emoțiile au fost și mai mari la final de misiune. Coloana de autospeciale a pompierilor moldoveni a fost aplaudată minute în șir.

„Unde ar fi trebuit să fie pădure plină cu copaci și animele, se vedea doar scrum, totul era ars. Unde nu te uitai, nu vedeai nimic verde, doar negru și sur. Toate eforturile pe care echipa le-a depus s-au meritat, deoarece am fost apreciați la cel mai înalt nivel, nu numai de conducerea statului elen, dar și de cetățeni. Aceștia ne aplaudau, mașinele claxonau, lumea ne arată și inimoare”, a conchis Constantin Tărîțe, pompier.

Pe parcursul misiunii lor în Grecia, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au lichidat peste 420 de focare, care au cuprins o suprafață de 300 ha de teren muntos.

În total, peste 100.000 de hectare din Grecia au ars în întregime. Premierul elen a declarat că acesta este cel mai mare dezastru natural din istoria țării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"