Îndurerați, copleșiți, epuizați, dar… la datorie. Ei sunt eroii din prima linie, care țin piept pandemiei.Este vorba de medicii de la Spitalul Clinic din municipiul Bălți. Unii dintre ei nu și-au văzut copiii de mai bine de o lună, alții se întorc acasă plângând și adorm cu frica de a nu-și infecta membrii familiei.
Când mă duc acasă, mă gândesc ca totul să fi bine.
Noi am trecut deja de frică. Noi trebuie să lucrăm, să luptăm, să fim puternici.
Trupele aeropurtate au o deviză: “Dacă nu noi, atunci cine?”. Suntem și noi la fel, nimeni în afară de noi.
Astăzi, la Spitalul Clinic Bălți, peste o sută de angajați medicali luptă pentru viața pacienților infectați cu COVID-19. Printre ei este și Maria, o tânără asistentă medicală. Colegii o dezmiardă Marica, e și mama care este nevoită să păstreze distanța de propriul copil.
Mă duc acasă, unde mă așteaptă un copil mic, care vrea să mă îmbrățișeze, să se joace cu mine, iar eu sunt nevoită să păstrez distanţa. Când mă duc acasă, mă gândesc că totul va fi bine, îmi fac griji pentru fiică, să nu o infectez, pentru că cel mai prețios ce am, este copilul meu, a povestit Maria, asistentă medicală.
De mai bine de o lună de zile, Maria are un regim de muncă infernal. Asta o demonstrează semnele vădite de oboseală de pe față.
În fiecare zi vin acasă nedormită, plină de griji casnice, mă culc, și a doua zi o iau de la început. Cu familia nu mă pot vedea, cu mama, cu tata, a adăugat asistenta medicală.
După nopți de nesomn, plini de edeme și înfometați, așa i-am găsit pe medicii Spitalului Clinic Bălți.
—În timpul în care îmbrăcăm echipamentul de protecție, vă spun sincer, uit de toate necesitățile fiziologice, de la 7.00 dimineața până la 6.00 seara. Te apasă masca și ochelarii, îți fac reacții alergice. Nu știu, dacă se vede… —Sunt dureroase aceste urme? —Atunci când echipamentul vine în contact cu același loc, se face edem și îți creează o respirație foarte dificilă, a spus Ala Condrea, vecedirector la Spitalul Clinic Bălți.
Pentru că nu știu unde-i paște pericolul, adus de virusul din provincia chineză Wuhan, oamenii în halate albe sunt nevoiți să fie echipați aproape 24 de ore în combinezoane anti-COVID, viziere, măști de protecție și să testeze fiecare pacient adus în instituție.
Acest pacient a fost spitalizat dimineața, cu accidente vasculare cerebrale, care este o patologie des întâlnită la pacienții infectați cu COVID-19. Acum suntem în așteptarea rezultatului acestui test, a declarat Vitalie Cușmir, șeful Departamentului UPU.
În așteptarea rezultatelor testului la coronavirus este și această tânără.
Am fost internată aici, mi-au prelevat analiza la sânge, pentru a depista dacă sunt infectată sau nu. Îmi fac puțin griji, dar respect toate măsurile de protecție, a spus Elena Miron, pacientă.
În timp ce unii medici din spitalele din republică declară că duc lipsă de echipament medical, administrația Spitalului din Bălți, susține că instituția este bine dotată în lupta cu noul coronavirus.
Sunt diferite viziere, ochelari de protecție. Acestea sunt două aparate, care sunt utilizate la intubarea pacienților, acesta este un laringoscop. Doctorul este la distanță de pacient și efectuează procedura sub ecran, a declarat Sergiu Pcela, șeful Serviciului Anestezie – Terapie Intensivă.
Spitalul Clinic din Bălți dispune și de o izoletă, unul din puținele echipamente de acest fel disponibile în Republica Moldova.
La necesitate, cu pacientul se lucrează prin intermediul acestor mănuși. De câteva ori am și folosit-o pentru transportarea pacienților gravi dintr-o secție în alta. Inclusiv și din ambulanță. Dacă știm că pacientul este infectat cu COVID, și are concomitent patologii grave, din ambulanță până la reanimare, folosim această izoletă, a mai spus Vitalie Cușmir, șeful Departamentului UPU.
În prezent, la Spitalul Clinic Bălți sunt internate 85 de persoane diagnosticate cu COVID-19, 17 pacienți dintre care se află în stare gravă.
Действительно тяжело работать в отделениях с пациентами, зараженными коронавирусом. И не менее тяжело сидеть в кабинете – там хоть пациентов нет,но защитный костюм все равно доставляет много неудобств, как верно заметила Ала Кондря.