
Dependența de gadgeturi, lipsa comunicării și impunerea unor obligații îi distanțează pe părinți și copii, iar ședințele de parenting au menirea de a-i învăța pe maturi cum să construiască o relație prietenoasă cu odraslele lor. În săptămâna Nonviolenței, mai mulți părinți din Bălți s-au întâlnit cu un expert în psihologie care i-a îndemnat să utilizeze cât mai rar cuvântul „NU”, atunci când discută cu adolescenții.
„Eu o să vă învăț niște mesaje pe care le transmit fără ca să-i declanșați emoțional, pentru că în emisfera emoțională este lupta pentru putere și atunci când voi veniți cu ,,ți-oi arăta eu ție”, „eu aici sunt în casa mea”, nu funcționează. Dumneavoastră apăsați automat pe butonul lupta pentru putere, iese furia ca un balaur și atunci vă certați, sunteți doi copii sau trei copii în casă, nu mai puteți să-i dați de capăt”, a afirmat Ina Crasnojon.
La eveniment au participat părinții elevilor care frecventează Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Bălți. Aceștia și-au împărtășit experiențele și micile conflicte în relațiile cu copiii lor.
„–Eu, spre exemplu, am o fiică adolescentă. Chiar astăzi am avut un caz. Eu nu mă bag la ea în cameră să fac ordine. Făceam ordine anterior și avea isterie pentru că nu-și găsea lucrurile. Astăzi am făcut ordine generală și iar s-a supărat, dar mi-am cerut scuze, pentru că doar așa pot să fac. – Chiar așa și i-ați spus? –Da, dar eu am înțeles că eu iarăși m-am implicat în spațiul ei”, a povestit mama.
Părinții recunosc că, în mare parte, neînțelegerile sunt provocate de dependența de gadgeturi și din lipsa unui dialog eficient cu adolescenții.
„Probabil cea mai mare problemă acum la adolescenții noștri este dependența de telefoane, unica problemă cu care noi luptăm acum. De fapt, această problemă o au și maturii. Mi-am dat seama că mai mult timp petrecem în telefoane, puțină atenție acordăm copiilor și uităm să-i întrebăm cum au petrecut ziua.”
„Cred că suntem într-o eră tehnologizată și aceasta-i o problemă cu care vrem să luptăm și vrem să le oferim simțul de limite”, au spus părinții.
Părinții spun că au însușit câteva lecții utile care îi vor ajuta să relaționeze cu copiii lor mult mai eficient.
„Ceea ce am reușit să rețin astăzi este să nu prea folosim cuvântul „NU”, dar să folosim alte negații, iar copilul nostru să nu fie obligat să facă ceva, dar să vină de la sine. Să avem o relație frumoasă, să fim pentru copiii noștri un suport, dar nu o povară”, a mai spus o mămică.
Psihologul Ina Crasnojon susține că relația părinte – copil trebuie să se bazeze pe încredere, prietenie și respect.
„Pe de o parte ne bucurăm că copiii stau acasă cuminți în fața ecranelor, își fac temele, pe de altă parte, când ajung la vârsta de 13-14 ani, părinții încep să fie îngrijorați pentru că copiii lor nu pot să-și construiască relații de prietenie cu ceilalți sau observă niște comportamente de izolare, de înstrăinare, de retragere. Atunci încep să apeleze la specialiști”, a spus psihologul.
„Sunt foarte deschiși spre colaborare, sunt foarte deschiși spre schimbare și sunt foarte deschiși spre a cunoaște cum să-și educe copilul, cum să facă față provocărilor societății de astăzi și cum să devină un părinte mai bun”, a declarat Aurelia Balan.
În perioada 30 ianuarie-5 februarie este marcată Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli. Aceasta are ca obiectiv promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate, respect și toleranță.