NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Examen de calificare pentru tinerii coafori din Bălți

Experiența pe care au acumulat-o elevii în doi ani de studii a fost apreciată pe deplin la examenul de calificare la profesia coafor. Zeci de absolvenți ai școlii profesionale nr. 3 din Bălți și-au demonstrat iscusința în aranjarea părului, în fața unui juriu competent. Tinerii susțin că au avut emoții, însă le place ceea ce fac și cred că vor primi o notă bună.

”Eu am optat pentru o coafură în stil grecesc, o coadă grecească, combinând două tehnici, cea de bucle și ondulare.”
„Am folosit mai multe tehnici de aplicare, am optat pentru o coafură reușită pentru examene și o notă bună. Să arăt ce pot și să demonstrez ceea ce am învățat în doi ani de zile.”
„-Coafura se alege  în dependență de vestimentație? –Da. Forma rochiei, forma feței. Forma feței este rotundă la fată și facem mai năntuță puțin coafura.”
Membrii comisiei de evaluare, reprezentanți ai agenților economici din oraș, au atras atenția la un șir de reguli, înainte să dea o apreciere fiecărei lucrări. Ei susțin că absolvenții au nevoie de cursuri suplimentare în domeniu și ani de experiență, pentru a deveni profesioniști.
Tatiana Cazaciuc, membră a Comisiei de Evaluare:
„Crearea coafurii este un proces dificil: trebuie să ținem cont de formă, linii, tendințele în modă. Coafura trebuie să corespundă individual fiecărei forme a feței a clientului. Pentru absolvenți este greu să țină cont de toate acestea, însă dunt bravi.”
Modelele stiliștilor au rămas satisfăcute de rezultatul obținut.
Este o coafură foarte frumoasă, rezistentă” 
„–Unde te vei duce cu ea? – Poate la teatru sau la o cină romantică” 
„- Cum ți se pare stilul? – Stilul Marilyn Monroe? Este foarte elegant stilul ei și e plăcut” 
Examenul o constat din două etape: proba scrisă și partea practică. Absolvenții vor primi un certificat de calificare seria PTS și suplimentul la Diploma de studii profesionale, seria PTP.
Liuba Țovrila, Directorul adjunct pe instruire practică Școală Profisională Nr. 3 Bălți:
„Proba scrisă s-a promovat de dimineață de la 08:30, în baza la 3 variante, s-a tras la sorți și copii au rezolvat testul, apoi au fost evoluate. Pentru proba practică au fost alocate 3 ore. Ați văzut rezultatul care este.”
Surdu Vladimir, Directorul Școlii Profesionale nr. 3 din Bălți:
„Anul de studii 2018-2019 finalizăm cu 46 de absolvenți la profesia coafor și 130 de muncitori calificați în domeniul industriei ușoare. Aveo experiență destul de mare, suntem solicitați pe piața muncii.”
După 3 ore de lucru, măiestria proaspeților absolvenți a fost apreciată de comisia de evaluare.
Rata angajării absolvenților Școlii Profesionale Nr. 3 din Bălți este de  100%  în domeniul industriei ușoare și 54% la profesia de coafor.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata